+ Életmód

A hétköznapokban viselhető UV-sugárzásérzékelőt állítottak elő

Az eszköz a bőrrák megelőzésében kulcsfontosságú.

Az ultraibolya sugárzást jelző, viselhető érzékelőt fejlesztettek ki ausztrál tudósok – jelentették be szerdán.

A szenzorok színük változásával értesítik viselőjüket arról, hogy mennyi UV-sugárzásnak vannak kitéve, ezzel segíthetik megelőzni a leégés okozta kórokat, köztük a bőrrákot.

A szenzorok hatféle színt tudnak ölteni, melyek az emberi bőr tónusát utánozzák, ezzel mutatják a viselője UV-veszélyeztetettségének mértékét – írta közleményében a Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) professzora, Vipul Bansal, aki a kutatást vezette.

“Bármilyen papírszerű felületre rányomtathatjuk a tintánkat, hogy akár karkötő-, akár fejpánt- vagy matricaformájú, viselhető szenzort készítsünk”.

Az embernek szüksége van napfényre, hogy elegendő D-vitamin képződjön a szervezetében, a túlzott napozás azonban a bőrégést, bőrrákot, vakságot, ráncosodást okoz a kutatók szerint, akik eredményeiket a Nature Communications friss számában tették közzé.

Egyes betegségek – köztük a lupusz nevű krónikus autoimmun kór – és több gyógyszer is növeli a bőr fényérzékenységét, a napsugárzás egészséges mértéke ezért egyre inkább egyéni lesz – írták a kutatók.

“Technológiánk lehetővé teszi a testre szabott szenzorok készítését, amelyek az egyes emberek sajátos igényeinek felelnek meg”

– írta Bansal.

Ausztrália azok között az országok között van, ahol a legtöbb bőrrákos esetet diagnosztizálják: 2017-ben – az ausztrál Melanoma Intézet becslései szerint – több mint 1800-an haltak meg a betegségben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Népszerűek

To Top