+ Építészet

Bagdy Emőke egy évi jövedelmét ajánlotta fel a Makovecz-templom felépítésére

Édesapja, a közösség korábbi lelkipásztora volt.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Letették Budapest első Makovecz-templomának alapkövét a XX. kerületi Mátyás téren vasárnap délután. A Pesterzsébet Szabó-telepi Református Egyházközség temploma a kormány és az önkormányzat támogatásával, valamint közadakozásból épül meg.

Az ünnepségen Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes arról beszélt, Makovecz Imre organikus építészete segít kitekinteni a mindennapi városi létből, a természet és Isten felé.

Szabados Ákos, Pesterzsébet polgármestere szerint a templomépület ékessége lesz a kerületnek és példája a Pesterzsébeten képviselt összefogásnak, mentalitásnak.

„Valamennyi felekezet gyülekezetét igyekszünk a magunk eszközeivel támogatni, hogy ez a kerület legyen az otthonunk, ahol közösen, családként, egy gondolat, a keresztényi szeretet mentén dolgozunk, élünk”.

Az építkezés kiemelkedő mecénása volt Bagdy Emőke pszichológus, aki édesapja, a közösség korábbi lelkipásztora emlékére egyévi jövedelmét ajánlotta fel a templomépítés céljára, és a közadakozás élére állt. Ő az ünnepségen arról beszélt, akik adományoztak, nagy ügyet szolgáltak, és adományuk túlmutat azon, hogy odaadták forintjaikat.

„Kinyitották a szívüket és példát adtak arról, mi a keresztény Európában erős vár vagyunk, ahol új templomok épülnek, és ahol megerősítjük hitünket, összetartunk és vigyázunk egymásra, és megőrizzük a hitet, ami megtart bennünket”.

Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület elnöke is levélben kívánt sok erőt a templomépítés nagy feladatához.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnöke (b), Schmitt Pál volt köztársasági elnök (b4) és felesége, Schmittné Makray Katalin (b2), Szabados Ákos XX. kerületi polgármester (b3), Varga Mihály pénzügyminiszter (b5), Illés Dávid esperes (hátul középen) és Börzsönyi Gábor lelkipásztor (elöl középen), valamint Bagdy Emőke pszichológus, a közadakozás szervezője (j5), Földesi Gyula, a Fidesz választókerületi elnöke (j4), Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes (j3) és Dósa-Papp Tamás építész (j) elhelyezi a Pesterzsébet Szabó-telepi Református Egyházközség Makovecz Imre tervei alapján épülő templomának alapkövét a XX. kerületi Mátyás téren 2018. szeptember 23-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az ünnepségen Illés Dávid esperes hirdetett igét.

A Pesterzsébet Szabó-telepi Református Egyházközség Budapest egyik legkisebb református gyülekezete. Az egyházközség 70 éve egy családi házból átalakított, korábban orvosi rendelőként használt épületben tartja rendezvényeit, a ház azonban műszaki és statikai állapota miatt hosszú távon alkalmatlan a gyülekezeti események helyszínének.

A gyülekezet Földesi Gyula korábbi alpolgármester, a Fidesz választókerületi elnöke javaslatára kereste meg Makovecz Imrét, aki egyik utolsó munkájaként készítette el az új templom vázlatrajzát, a részletes tervek kidolgozásával pedig Dósa-Papp Tamás építészt bízta meg.

A templomhoz 65 millió forint gyűlt össze a közadakozás során, a XX. kerületi önkormányzat 4,5 millió forinttal támogatta az építkezést, a kormány pedig 640 millió forint támogatást adott, de támogatta az új templomot a Fővárosi Önkormányzat is. Az ünnepségen bemutatott makettet Schmitt Pál volt köztársasági elnök és felesége adományából készítették el.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Baranyai György szerint:

    No, hát Fekete György (nekem) nem hiányzott volna, hogy esne az első kanálisba…
    Makovecz mindig nagy dolgokban gondolkodott, ha megépítik a templomot, biztos vagyok benne, hogy ékköve lesz a kerületnek.
    Tisztelettel.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top