+ Fotó

A világ egy évének története képekben

Általános iskolai tanulóik úszást és vízi mentést tanulnak Muyuni Beach közelében. A Zanzibár szigetcsoporton iszlám kultúrában élő lányok úszni tanulhatnak, ha a fürdőruha egész testüket elfedi. (Anna Boyiazis, USA – Emberek kategória, 2. díj)

„LÁSS, NE CSAK NÉZZ!”

WORDL PRESS PHOTO 2018. 09. 21. – 10. 23. Nemzeti Múzeum

A World Press Photo (WPP) kiállításának díjra jelölt vagy díjnyertes képei minden évben igyekeznek megmutatni, mit látunk, ha nézünk. A pályázatra beérkező fotók díjra érdemes példányai olyanok, mint a jó versek, festmények, drámák: megnevezik, megmutatják, megértetik, de leginkább megéreztetik, amit esetleg csak sejtünk, sejtettünk. És amit gyakran szívesen eltakarnánk a szemünk elől.

Egyetlen képbe sűrítik a világ eseményeit, jelenségeit, amelyeket a bamba vagy megtévesztett tekintetek nem mindig értenek vagy gyakran félreértenek.

Tudhattunk Moszul ostromáról, de a vízért sorba állók végtelen sorát nem láttuk.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Értesültünk a venezuelai tüntetésről, de a lángoló férfi futása nincs előttünk.

Hivatalos statisztikák szerint egymillió szexmunkás van Oroszországban. (Egy civil szervezet szerint hárommillió.) Egyikük Maya (24 éves) szociológiai diplomát szerzett mielőtt Szentpétervárra költözött. Eleinte egy szexshopban dolgozott, de az ottani szerény fizetésből nem tudott megélni.
(Tatiana Vinogradova, Oroszország – Emberek, 3. díj)

Tudunk a nemi helyreállító műtétekről, de nem ismerjük Oliviát, aki új vagináját szemléli egy tükörben.

Ismerhetjük a rohingya menekültek történetét, de nem láttuk a vízbe fúlt, és vörös lepellel borított halottakat.

Révész Tamás fotóművész szervezésében szeptember 21. és október 23. között most is a miénk lehet az élmény a bezárt Néprajzi Múzeum helyett a Nemzeti Múzeumban.

Egy fiatal szélesszájú orrszarvú elkábítva és bekötött szemmel várja, hogy Botswanában visszaengedjék a vadonba. Orvvadászok elől menekítették át Dél-Afrikába. A rinó szarvának gyógyító hatást tulajdonítanak. Kilója 20.000- 50.000 euró. (Neil Aldridge, Dél-Afrika – Környezet kategória, 1.díj)

A kiállítás különlegessége ebben az évben nem csak az, hogy más világvárosokkal egy időben tekinthetjük meg a 73.000 fotóból kiválasztott legjobb 134 képet (ez máskor sem volt másképpen), hanem hogy az ún. Digital Storytelling, azaz a történetmesélő videók pályázatának díjnyertes alkotásait is láthatjuk.

Rendkívüli dolog, hogy egy-két óra alatt megismerhetjük a világ egy esztendejének történetét képekben. Még rendkívülibb, hogy a képek segítségével a következő évek történetét is megláthatja, aki meri.

(A kiállítás szeptember 21. péntektől tekinthető meg.)

Nógrádi Gábor

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top