+ Ökológia

Elkészült a világ első okoskerékpárútja

Az észak-hollandiai Zolle városában épült 30 méteres útszakaszhoz 218 ezer darab műanyagpohárnak megfelelő hulladékot használtak fel.

Először tekerhettek végig a kerékpárosok a világ első műanyaghulladékból készült kerékpárútján.

Az észak-hollandiai Zolle városában épült 30 méteres útszakaszhoz 218 ezer darab műanyagpohárnak megfelelő hulladékot használtak fel.

Becslések szerint kétszer-háromszor tartósabb, mint bármilyen hagyományos út. Az út mentén szenzorokat helyeztek el, hogy nyomon kövessék, hogyan viselkedik a használat során, mérik a hőmérsékletét, tartósságát és azt, hogy hány kerékpáros halad át rajta. Készítői szerint ez a világ első okoskerékpárútja.

“Ez az első prototípus, és nagy lépés az újrafelhasznált műanyag hulladékból készült, fenntartható és jövőbiztos út felé”

– mondta Anne Koudstaal és Simon Jorritsma, az út két megálmodója.

Az út a holland KWS útépítő cég, a Wavin csőgyártó cég és a francia Total kőolajipari vállalat közös kezdeményezése.

Novemberben elkészül egy második útszakasz Giethoorn városban is, és további teszthelyeket keresnek a műanyagút számára a legkülönbözőbb helyszíneken, köztük parkolókban, vasútállomásokon és járdákon.

A holland kormány elkötelezte magát, hogy a felére csökkenti a műanyagok használatát 2030-ra, és felgyorsítja az újrahasznosítást.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint évente mintegy nyolcmillió tonna műanyag hulladék kerül a világ óceánjaiba, pusztítja a tengeri életet és bekerül az emberi táplálékláncba.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top