+ Irodalom

Az apokalipszis bizonytalan ideig elmarad

Az emberi faj még soha nem volt ennyire békés. Nehéz elhinni. Még akkor is, ha AZ ERŐSZAK ALKONYA című könyvben minden bizonyíték ezt az állítást támasztja alá.

Steven PinkerAz erőszak alkonya / Hogyan szelídült meg az emberiség? [The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined] – Typotex Kiadó, 2018 – fordította Gyárfás Vera – 872 oldal, keménytáblás kötés – ISBN 978-963-2799-65-0

Steven Pinker könyvével már többször is foglalkoztunk, megjelenés előtt – a kiadó hozzájárulásával – közöltünk a könyv előszavából, és több részletet is:

Nem véletlen, hogy ennyit foglalkozunk ezzel az inspirálón sokszínű és meghökkentően vaskos kötettel. A Harvard Egyetem pszichológia professzora – hosszas kutatás után – olyan kijelentésre ragadtatta magát, ami minimum meghökkentő. De, ha a hétköznapi tapasztalataink felől nézzük, akkor is ellentmondani látszik a józan észnek. És ezzel együtt is lehet, hogy Steven Pinker állítása – legalább részben – igaz.

Oly korban éltem én e földön, / mikor az ember úgy elaljasult, / hogy önként, kéjjel ölt, nemcsak parancsra, / s míg balhitekben hitt s tajtékzott téveteg, / befonták életét vad kényszerképzetek

– sóhajtunk Radnótival, s tényleg nehezünkre esik elképzelni azt, hogy ami körülöttünk, a nagyvilágban zajlik, az kevesebb, mint ami korábban volt. Ráadásul évszázadok óta azt nyomatják írók, költők és egyéb gondolkodók, hogy „régen minden jobb volt”… mi meg panaszkodunk őrült tempóban rohanó világunkra, s beengedjük lakásunkba a híreket. Élő, egyenes adásban nézzük, ahogy az emberek a világ távoli tájain egymást lövik. S ha éppen nincs erőszak körülöttünk, akkor is a félelmet csepegteti a magyar állami tömegtájékoztató gépezet (amiről persze tudjuk, hogy furcsa célok szolgálatában áll). Nem sorolom tovább a személyes benyomásokat, nem mondom, hogy a hétvégén a Balaton partján – valódi ok nélkül – agyonvertek egy fiatal borászt, nem akarnék szem lenni a láncban…

Mégis kétkedve, felhúzott szemöldökkel olvasom Pinker kötetét, hiszen én csak egy „mezei kíváncsi” vagyok, ő meg éveket és munkaórákat ölt abba, hogy irtóztató mennyiségű adatot feldolgozva megírja azt, hogy

a világ egy jó hely. Jobb, mint volt, s talán rosszabb, mint amilyen a jövőben lehet.

Nem, nem hiszem azt, hogy zsebből/csípőből cáfolni tudnám Pinker tézisét! Csak azt tudom, hogy egészen egyedülálló az, amit állít, s ha neki van igaza, akkor az apokalipszis bizonytalan ideig elmarad. Hiába bizonygatják oly sokan, hogy az utolsó időkben élünk, s hiába hintik az igét arról, hogy az ember soha nem volt még ennyire mocskos állat.

Tényleg érdemes belefogni! Ne riasszon senkit, hogy a kötet terjedelme 878 oldal, hiszen egyrészt ebből körülbelül 111 oldal a jegyzet és az irodalomjegyzék, s a szöveget is sok ábra, táblázat és grafikon teszi szellőssé… és könnyebben felfoghatóvá. Ráadásul az könyvben feldolgozott ismeretek emészthető/érthető formában kerültek papírra, s a magyar fordítás is meghökkentően jól sikerült.

pinker az erőszak 01

A témában – az erőszak mennyiségi alakulása a bibliai időktől napjainkig – teljesen laikus vagyok, ahogy azt gyanítom, hogy az potenciális olvasók többsége is. Mégis azt gondolom, hogy érdemes belekezdeni, s közben figyelni önmagunkat. Talán, ha jobb hely ez a világ, mint amilyennek gondoltuk/tűnik, akkor bennünk is kevesebb lesz a szorongás, a görcs, a félelem. Én szeretném, ha Pinker-nek igaza lenne, de ha nincs, akkor is terápiás hatást tulajdonítok ennek a könyvnek.

Az apokalipszis bizonytalan ideig elmarad
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top