+ Irodalom

Emléktáblát avattak a Misi Mókus írójának 130. születésnapján

Bár az író, Tersánszky Józsi Jenő már fiatalon Budapestre költözött, az erdélyi város számos művében fellelhető.

Emléktáblát avattak Tersánszky Józsi Jenő író születésének 130. évfordulója alkalmából szülőháza közelében a vasárnapig tartó Nagybányai Magyar Napokon.

Tersánszky Józsi Jenő (1888-1969) – Misi Mókus és Kakuk Marci megalkotója – tiszteletre szülővárosában, Nagybányán emlékkiállítást is berendeztek, ahol a látogatók műveiből is hallgathattak részleteket az író előadásában.

A Kossuth-díjas szerző 1953-ban írta meg Misi Mókus kalandjait, amelyből később a Magyar Televízió bábfilmsorozatot készített. De legalább ennyire ismertek az író regényei és novellái is – hangzott el az M5 kulturális csatorna csütörtöki Kulturális Híradójában.

Bár az író már fiatalon Budapestre költözött, az erdélyi város számos művében fellelhető. Dávid Erzsébet magyartanár a műsorban elmondta: Tersánszky Józsi Jenő ezer szállal kötődik a városhoz, regényeibe sok jellegzetes alak a nagybányai világból került be.

A Nagybányai Magyar Napok szervezői szerint a megmaradás záloga az is, hogy nem hagyják feledésbe merülni a város neves szülötteit.

“Ne feledjük el azokat az elődeinket, akik itt születtek, itt éltek és alkottak Nagybányán”

– mondta Kovács Richárd szervező, aki szerint emlékük megőrzése a nagybányai magyarok feladata.

Mint a Főtér Fesztivál honlapján olvasható, az emléktábla avatást a főtéri Platthy-háznál tartották, az emlékkiállítás a Schreiber-házban nyílt meg szerdán. A rendezvényen szombaton a Misi Mókus kalandjait a budapesti Óperenciás Bábszínház mutatja be, emellett a Nicolae Iorga Általános Iskola diákjainak Tersánszky-előadása is látható lesz.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top