+ Film

Svédországban készült magyar film debütált a Telluride-on

A Dark Chamber egy mindössze 6 perces rövidfilm, mely svéd színészek közreműködésével készült. A történetet a 71 menedékkérő halálával járó „halálkamion” esete inspirálta.

Bánovits Ottó, Ralph Fiennes, Laura Dern és Kelley Kali a Telluride filmfesztiválon (fotó: Bánovits Ottó)

Bánovits Ottó a svéd filmakadémiára készített diplomafilmje, a Dark Chamber is bekerült a szeptember elején megtartott Telluride Film Fesztivál versenyprogramjába.

Az idén 45. alkalommal megrendezett Telluride az egyik legfontosabb észak-amerikai fesztivál – és egyben a legkülönlegesebb is: a versenyprogramot mindig csak a fesztivál elején hozzák nyilvánosságra.

Ennek ellenére (vagy épp ezért) hatalmas érdeklődés övezi az idén összesen több mint 60 kis- és nagyjátékfilmet tartalmazó programot. A nagyfilmek versenyében rendre itt tartják megannyi későbbi Oscar-esélyes film nemzetközi vagy amerikai bemutatója.

A rövidfilmes mezőny presztízsét pedig többek között az adja, hogy Barry Jenkins, a Moonlight Oscar-díjas rendezője már évek óta az egyik kurátora. A Dark Chamber premierjét követően ő is méltatta a filmet, ahogy a közönségben helyet foglaló Ralph Fiennes színész is gratulált Bánovits Ottó rendezőnek.

Bánovits Attó

A Dark Chamber egy mindössze 6 perces rövidfilm, mely svéd színészek közreműködésével készült. A történetet a 71 menedékkérő halálával járó „halálkamion” esete inspirálta, melyhez az alkotók a camera obscura koncepcióját használják, ily módon indirekt történetmesélést követ az alkotás.

A kisfilm operatőre Pálos Gergely volt, aki Svédországban Roy Andersson két legutóbbi nagyjátékfilmjét is jegyezte. A film a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemmel együttműködésben, a FIlmfabriq koprodukciójában (Dreissiger László, Osváth Gábor) készült.

A film nemzetközi fesztiválforgalmazását a Svéd Filmalap vállalta magára. A Dark Chamber első hazai vetítése a tavalyi Friss Húson volt. A Telluride után a film októberben Anglia első számú filmfesztiválján, a BFI London Film Festival-on látható, majd két rangos belgiumi állomás következik: a Gent-i és a Leuven-i filmfesztivál.

Svédországban készült magyar film debütált a Telluride-on
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top