+ Film

Megírta a végrendeletét az orosz börtönben éhségsztrájkoló ukrán rendező

A filmrendező ügyvédje, Dmitro Dince hétfőn azt mondta, hogy védencének szervezete 120 napi koplalást követően visszafordíthatatlan egészségi károsodást szenvedett…

Megírta végakaratát az orosz börtönben mintegy négy hónapja éhségsztrájkot folytató, terrorvádakkal húsz év szabadságvesztésre ítélt Oleh Szencov ukrán filmrendező, akinek szervezete a védője szerint már visszafordíthatatlan egészségkárosodást szenvedett – jelentették hírügynökségek kedden.

„Már feladtam a hitet, hogy hamarosan szabadlábra kerülhetek, és boldogan Kijevben élhetünk”

– idézte Natalja Kaplan, Szencov unokatestvére a neki megküldött végrendeletet.

Kaplan szerint Szencov egyre rosszabb állapotban van, véroxigénhiányban szenved.

„Szédülök, minden forog körülöttem, a test, fej és végtagok lemerevedtek”

– idézett tovább az iratból Kaplan.

Bár Szencov szervezete csepegtetőn keresztül tápanyagokhoz jut, a 42 éves elítélt továbbra sem hajlandó élelmet magához venni. Szencov azért kezdett éhségsztrájkba, mert el akarja érni, hogy őt és 64 további, orosz börtönökben fogva tartott ukrán politikai foglyot szabadon bocsássák az orosz hatóságok.

A filmrendező ügyvédje, Dmitro Dince hétfőn azt mondta, hogy védencének szervezete 120 napi koplalást követően visszafordíthatatlan egészségi károsodást szenvedett, ami főleg a szív- és érrendszert, a veséket és a májat érinti. Szencov egyre törékenyebb állapotban van, s már csak nehezen képes felállni ágyáról.

Szencovot 2015. augusztus 15-én húszévi szabadságvesztésre ítélte az észak-kaukázusi körzeti katonai bíróság terrorizmus vádjával. Az orosz álláspont szerint a filmrendező „terrorcsoportot” hozott létre a 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten. Szencov tagadta a vádakat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top