+ Fotó

A nap fotója: A csatkai búcsú

Zarándokok a csatkai búcsúban, a Komárom-Esztergom megyei falu határában, a Szentkúti kápolna közelében 2018. szeptember 8-án. A Csatkán Kisboldogasszony napja alkalmából tartott búcsú a kárpát-medencei oláh cigányok legfontosabb egyházi ünnepe.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Zarándok a csatkai búcsúban.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Egyfelől, akár a többi zarándok, ők is a Szentkút áldásos vize miatt érkeznek, hatalmas gyertyákat visznek a csatkai Szűz Mária szoborhoz, meghallgatják a misét, imádkoznak, énekelnek. Másfelől ilyenkor önálló cigánytalálkozót tartanak: férjet keresnek a lányoknak,  ékszereket, ruhákat, különféle díszes holmikat árulnak, zenélnek, mulatnak.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

A búcsút rendszerint Kisasszony (más néven még: Kisboldogasszony) napján, Szűz Mária születésének emléknapján, szeptember 8-án tartják. Idén a szeptember 6-ai hétvégén került megrendezésre az esemény. Az ez évi búcsú különösen jelentős volt a tekintetben, hogy most 150 éve, 1864-ben szentelték föl a csatkai búcsújáróhely kápolnáját.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

A Zirchez közeli, eredetileg Veszprém megyei, de ma közigazgatásilag már Komárom-Esztergom megyéhez tartozó Csatka az 1860-as években vált búcsújáróhellyé. Csatka szerepének alakulásában a döntő fordulatot 1862-re datálják, amikor is a szentkút mellett remete életet élő Csöbönyei József egy látomása során hírt kapott Szűz Mária látogatásáról.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ennek okán rengetegen érkeztek Csatkára a környező térségből, a hely látogatottsága hirtelen óriásit nőtt. A szentkúthoz már Csöbönyei József ottléte előtt is jártak emberek annak reményében, hogy vize gyógyító erővel hat. Az odaérkezők megmosakodnak a szentkút vizében, és az otthon maradottaknak is visznek belőle. A Szentkút közelében épített mai, Irgalmasság Anyjáról elnevezett kápolna, illetve a szentkút gondozását a kápolnában élő mindenkori remete végzi. (forrás: ciganymisszio.reformatus.hu, szöveg: Falyuna Nóra.)

MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

1 hozzászólás

1 hozzászólás

 1. Mahir Kara

  2018-09-10 - 03:10

  A Remete levele, az új földesúrról

  Nagyójság van komám! Meglátogattak a falúszéli romák! Merhogy most így híjjják őköt, uraskodva! Nem cigány! Aroma! Ojan a színe, mint a kávébabnak, csak a szaga más! Sokszor majd bele szédülök a Bódvába, ha felőlök fú a szél!
  Aztat kérték, adnék nékik, a készletembűl, konzervát, majd amit karácsonykor kapni szoknak, abbú megadják! Hát má nincs a segijbűl? Nincsen Bátyám! Elvesztettem kártyán, meg sok vót az adósság a bótba! Elnökmesternél vagy pógárelvtársnál? Segíj felit minggyá lenyelik a lista mián, amire az előleget írták, jó uzsorakamattal! Rosseb se tudja, hogy hívassák magukot! Vigyed, oszt boldogulj, szántam meg. Nagy ójság van! Mi vóna? Lett, új Fődesúr a faluba! Hogyhogy? Hát megvette az egész határt! Mindenkit a földdel vert át!
  Elhírösztelték, az állam mindenkitűl visszaveszi, aki kárpótlási fődet mert venni! De ű megveszi attúl, aki szabadúlni akar! Mos meg mán mind az övé, amék magájé vót valaha!
  Látnija kéne! Úgy fennhordja az orrát, mint Szaros Pesta! A kommunyista vörös báró úriember vót hozzá képest! De hát urat filmen se látott, akit utánozni próbál a majom! A fődhő, meg annyit ért, hogy a bukfencet is beáztatná vetés előtt! A támogatásba vetett bizalmon kívül, nem is vet belé egyebet, az is szép summa lösz! Számon meg úgy se kérik, akár a többi szélhámost ebbe az országba!
  Lesz itt jólét, meglásd, ennyi ész nyomán, ha míg a roma is röhög rajt! Vetni se kő! Az unijó kűdi a támogatást! Dógozni senkinek köll, közmunka lészen! Egy ember, egy köz! Hallom, má az arab, meg a néger is Európa mennyországba akar gyönni, segíjbűl élni! De mibűl lesz a segíj? Errűl tudsz-e, hallottál e valamit? Hallok még kerítésről, kergetőzésről, fogócskáról, amit a migráncsokkal űznek! Elűznék őköt, de nem bírják, oly sokan gyünnek!
  Mi lesz itt jövőre? Vagy jövőnk se le, ha még sokáig űk ülnek a bakon, ilyen vakon? A jövendőt ezek se, akko se láték meg, amikor már belé buknak, mint kommunyisták a szocializmusba!

  2016-12-22

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top