+ Tudomány

Levegőszivárgás – Fúrófejjel okoztak sérülést az orosz űrhajón

A kozmonauták a furatról készített fotó- és videoanyagokat, valamint az azzal kapcsolatos mérési adatokat már eljuttatták a Földre.

Utasítást kaptak az orosz űrhajósok arra, hogy gyűjtsék össze az arra vonatkozó bizonyítékokat, hogy miként keletkezett egy furat a Szojuz MSZ-09 űrhajó burkolatában – közölte egy, az űripar kérdéseiben jól értesült forrás a RIA Novosztyival.

Az orosz állami hírügynökség által pénteken közölt nyilatkozatában az informátor elmondta, hogy a kozmonauták a furatról készített fotó- és videoanyagokat, valamint az azzal kapcsolatos mérési adatokat már eljuttatták a Földre. A feladat most az, hogy mintát vegyenek abból a ragasztóból, amellyel az alumíniumfalon fúrt lyukat elfedő szövetet rögzítették, valamint hogy kutassák fel az egyéb nyomokat, a többi között a fúrásból keletkezett fémforgácsokat.

Az összegyűjtött bizonyítékokat a legközelebb visszainduló űrhajóval, október elején fogják eljuttatni a Földre. A Szojuz MSZ-09-es decemberig lesz a Nemzetközi Űrállomás komplexumának része.

A TASZSZ hírügynökség csütörtöki, ugyancsak névtelen forrásokra hivatkozó jelentése szerint az Energia űrkutatási vállalat belső vizsgálóbizottsága nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a Szojuz űrhajóban szándékosan és rosszhiszeműen okozhatták a légszivárgást. Az Energia mellett a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat is igyekszik megállapítani az űrhajóban keletkezett rendkívül helyzet okát, egyebek között a gyártási hiba lehetőségét, valamint azt, hogy a Szojuz sérülése nem már a Nemzetközi Űrállomással való összekapcsolódása után történt-e.

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezérigazgatója hétfőn közölte, hogy az addigi feltételezésekkel szemben nem mikrometeorit, hanem fúrófejjel okozott belső sérülés miatt keletkezett a hajszálrepedés, majd lépett fel levegőszivárgás múlt szerda éjjel a Szojuz MSZ-09 űrhajón. A részletek ismertetésekor Rogozin nem zárta ki a szándékos károkozást sem.

A mintegy 2 milliméteres hajszálrepedést az űrhajósoknak péntekre sikerült behegeszteniük, helyreállítaniuk a légnyomás normális szintjét a Nemzetközi Űrállomáson, amelyhez az űrhajót csatlakoztatták.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. DrNemoda

    2018-09-07 - 11:44

    Remek. Mehet a szövegelés. Nos, először is, fura furat, amelyiknek belső pereme van ! Másodszor, lehet egy megkezdett furat, előfúrt furat – a régebbi űrhajóterven kell keresni ott valamit, ami a modernizáláskor lemaradt, ám a szaki már rutinból előkészítette a furatot – a MEO meg azt mondta neki, hogy fedje be ! Láttunk már ilyent a metrón, semmi különös. Végül, mindenképpen reszkessenek az angol, de még az amerikai imoerialisták is, akik aljasul megfúratták a kis, zöld, békésen szántogató orosz űrhajót ! Még akár veszélyessé is válhatott volna, ha putyin úr idejében le nem rántja a leplet a dologról ! Stb.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top