+ Irodalom

A poétika patológiája. Az irodalom betegségelvű leírása

Az egyik előadás témája: A betegség mint kötetszervező elv Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső példáján keresztül.

Irodalom és betegség kapcsolatáról rendeznek kétnapos konferenciát csütörtökön és pénteken az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Karán, Budapesten.

A Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) és az ELTE Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudományi Tanszék közös tanácskozásának célja feltárni a betegség különböző irodalmi megjelenési formáit, nyelvi-poétikai vonatkozásait.

Az előadások a betegség 20. századi és kortárs irodalomban betöltött szerepével és funkciójával vetnek számot.

Csütörtökön délelőtt többek között Lénárt Tamás ad elő az autizmusról mint Nádas Péter Világló részletek című regényének poétikai szervezőelvéről, Bartal Mária a betegség különféle reprezentációit veszi számba Németh Zoltán, Takács Zsuzsa és Schein Gábor kortárs magyar költők műveiben. Szabó Marcell Poétika és patológia – Az írás mint megbetegedés Tandorinál címmel ad elő.

A délutáni szekcióban Pótó Júlia Babits Mihály művei és a röntgen kapcsolatáról fog beszélni, Nagy Hilda előadásában a betegséget mint kötetszervező elvet mutatja be Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső példáján keresztül.

Pénteken mások mellett Tóth Kinga Holdvilágképűek című kötetén keresztül vizsgálja a betegség poétikáját Gorove Eszter, míg Kiss A. Kriszta az „álomkórság” megjelenését mutatja be Jósika Miklós és Babits Mihály regényeiben, Németh Eszter pedig Kurtág György Mi is a szó című darabjáról ad elő – derül ki a konferencia programjából.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top