+ Tudomány

Különös házasság: pszichoanalízis újratöltve

Nem csoda, ha az ember időről időre a fantázia világában köt ki.

Miként keletkezhet milliárdnyi idegsejt együttesében, vagyis az agyban öntudat? S hogyan lesz az agy működési mintázataiból személyiség? A kérdések mindannyiunk létének alapjait érintik, mégis csak maroknyian foglalkoznak velük. Mark Solms Dél-afrikai neurológus Freudhoz fordult válaszokért – írja tudomany.blog.hu a neuropszichoanalízisről.

A tudósok ugyan régóta tanulmányozzák a különféle agysérültek gondolatait és viselkedéseit, de aligha pszichoanalitikus nézőpontból.

Solms azonban úgy találta, a betegek hallucinációi és téveszméi messze nem véletlenszerűek. Igen gyakran arra szolgálnak, amire Freud szerint az álmok: vágyteljesítésre. S talán még inkább a tragikus valóság tagadására.

De miért pont az agysérültekre jellemzők ezek, s nem más, súlyos betegekre? A valósággal való szembenézés az agy számára nehéz művelet. Több agyterület fenntartott, összehangolt működése szükséges hozzá. Lényegében: jól működő agy. Ennek híján nem csoda, ha az ember időről időre a fantázia világában köt ki.

A teljes cikk a tudomany.blog.hu-n olvasható.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top