+ Irodalom

Tovább tart a káosz az irodalmi Nobel-díj körül

A hitelességét vesztő és szinte működésképtelenné vált Svéd Akadémia május elején bejelentette, hogy idén nem osztja ki az irodalmi Nobel-díjat.

Keresés a weben
Cáfolja a Svéd Akadémia két, áprilisban lemondott tagja, hogy visszatérne a testületbe, miként azt egy harmadik lemondott társuk, Kjell Espmark állította egy csütörtöki lapértesülés szerint.

Az akadémia állandó titkára (vezetője), Sara Danius pénteken Facebook-oldalán tévesnek nevezte a Svenska Dagbladet című napilap értesülését, és azt írta, hogy “nincsenek tervei a visszatérésre”.

Peter Englund az Instagramon közölte, hogy jelenleg ő sem tervezi a testület munkájába való visszatérést, és “nem is fog részt venni az üléseken”. Később a TT svéd hírügynökségnek azt mondta, hogy mindazonáltal konstruktív szerepet kíván játszani az intézmény újjáépítésében, ami azt jelenti, hogy valószínűleg részt vesz az új tagokról jelenleg zajló szavazásban.

Ők hárman négy másik társukkal együtt a testületen belüli feszültségek, az akadémián belüli szexuális zaklatási és pénzügyi botrány kezelése körüli viták miatt távoztak áprilisban.

A Svenska Dagbladet azt írta csütörtökön, a három lemondott tag úgy döntött, újra részt vesz a 18-tagú testület munkájában, mert “a tagok közötti nézetkülönbségek kevésbé fontosak, mint az akadémia presztízse”.

“Készek vagyunk arra, hogy segítsünk az új tagok megválasztásában” – idézte a lap Kjell Espmarkot, aki azonban részleteket nem közölt.

A hitelességét vesztő és szinte működésképtelenné vált Svéd Akadémia május elején bejelentette, hogy idén nem osztja ki az irodalmi Nobel-díjat, annak odaítélését 2019-re halasztják, amikor egyidejűleg két díjat adnak át.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top