+ Zene

Sokszorozó matematikai művelet tenorokkal!

Hármuk együttműködése – a zene világnapján – a nemzetköziség lelkesítő eszméjét is megidézi: René Barbera amerikai, Maxim Mironov orosz, Fabio Sartori pedig Itália szülötte. Október 1-én, a Müpa színpadán.

Évtizedekkel ezelőtt világsikert aratott az ötlet: a világ három leghíresebb, legsikeresebb tenorja rivalizálás helyett egyesíti erőit, hogy minél több embernek szerezzen gyönyörűséget. Stadionok teltek meg sok esztendőn át a három nagy művész közös fellépéseinek hírére. A Müpa a maga keretei között most valami hasonlót kínál.

Tenor a köbön. Vagy tartózkodóbban: a harmadikon.

A mi három énekesünk még nem ért fel a nemzetközi vokális diadaloknak ama szédítő csúcsaira, amelyeken Luciano Pavarotti, Plácido Domingo és José Carreras járt, amikor közös koncertjeik sorozata megkezdődött. Azt azonban elmondhatjuk, hogy az elmúlt években mindhárman jelentős nemzetközi sikereket arattak, s hogy eddigi pályafutásukat összegezve is olyan karmestereket említhetünk, mint Vladimir Jurowski, Claudio Scimone, Gianandrea Noseda, Claudio Abbado, Riccardo Muti és Zubin Mehta; olyan operaházakat, mint a berlini vagy a bécsi Staatsoper, a milánói Scala, a Washingtoni Nemzeti Opera, a Los Angeles-i Opera vagy a New York-i Metropolitan.

Hármuk együttműködése – a zene világnapján – a nemzetköziség lelkesítő eszméjét is megidézi: René Barbera amerikai, Maxim Mironov orosz, Fabio Sartori pedig Itália szülötte. Műsoruk azonban korántsem internacionális, hanem az operaműfaj legsajátabb nyelvén szól hozzánk: a felülmúlhatatlan és megunhatatlan olasz repertoárból merít, megszólaltatva két nagy bel canto szerzőt, Rossinit és Donizettit, a 19. század nagy romantikusát, Verdit és a századforduló meghatározó operai zsenijét, Puccinit.

Verdi: A végzet hatalma – nyitány

Mozart: Così fan tutte – Un’ aura amorosa

Verdi: Traviata – De’ miei bollenti spiriti… O mio rimorso

Verdi: Macbeth – Ah, la paterna mano

Donizetti: Az ezred lánya – nyitány

Verdi: Rigoletto – La donna è mobile

Verdi: A lombardok – La mia letizia infondere

Bellini: A puritánok – A te, o cara

Donizetti: Az ezred lánya – Ah mes amis… Pour mon âme

*

Bellini: Norma – nyitány

Donizetti: Szerelmi bájital – Una furtiva lagrima

Rossini: A sevillai borbély – Ecco, ridente in cielo

Puccini: Tosca – E lucevan le stelle

Verdi: Szent Johanna – nyitány

Rossini: Olasz nő Algírban – Languir per una bella

Donizetti: Lammermoori Lucia – Tombe degli avi miei

Donizetti: Don Pasquale – Com’è gentil

Leoncavallo: Bajazzók – Vesti la giubba

Sokszorozó matematikai művelet tenorokkal!
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top