+ Életmód

Döbbenetes sorok 1945 nyaráról

Báró Kemény Jánosné Augusta Paton naplója még soha nem jelent meg nyomtatásban. Pedig…

A Szépmíves Könyvek gondozásában novemberben fog megjelenni báró Kemény Jánosné naplója. A döbbenetes/ígéretes dokumentumba most beleolvashatsz:

Valahogy átvészeltük 1945 nyarát is. Újra megnyílt az angol konzulátus egy időre. De csak egyszer mertem elmenni oda. Állandóan figyeltek minden mozgást. Emlékszem, mennyire sokkoltam a konzult, amikor kijelentettem, hogy atombombát kellene dobni a Kremlre, amikor nagygyűlés van, és minden párttag jelen van. Még most is úgy gondolom, hogy előrelátóbb voltam, mint sok öntelt politikus. Ha Sztálin akkor meghal, rengeteg emberi szenvedést, tisztogatást, deportálást, kínzást, és más hitleri cselekedetet elkerülhetett volna a világ.

Mielőtt János visszajött volna, fogtam a gyerekeket és beköltöztem Vécsre, a gazdasági intéző kicsi házába, ami üresen állt. Szalmát tettünk a földre, és azon aludtunk. Másnap mindenki tetvesen ébredt. Még mindig tele volt tetűvel, amit az oroszok hagytak maguk után. De sikerült kitakarítani. Visszakaptunk a falusiaktól néhány bútordarabot, amit elvittek a kastélyból megőrzésre. Vettem egy tehenet, és elkezdtünk élelmet termelni. Idős hozzátartozóink is oda költöztek, hárman egy szobába. Mi egy másikban voltunk. De legalább tisztaság volt.

A kastélyból mindent kirámoltak. A németek, mielőtt elmentek volna, kiürítettek minden tollpárnát és lószőr-matracot, gondolom azért, hogy az oroszok ne alhassanak olyan kényelmesen, mint ők. Eltűnt a teljes könyvtár. Heine versei a földön feküdtek, összetépve. Szívszorongató látvány volt. Később, amikor elmentem húst venni a mészárszékbe, szörnyülködve láttam, hogy a mészáros, Creciu, a román papnak a testvére, az antik köteteinkbe csomagolta a húst. Meg se tudtam szólalni.

Döbbenetes sorok 1945 nyaráról
1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Kara Kozgun szerint:

    A kastély berendezései, nem rablottak voltak? Kipróbálta a másik oldalon levést!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top