+ Életmód

Minden, amit az erjesztett koreai ételekről nem mertél megkérdezni…

Az erjesztés, más néven fermentálás folyamata alatt a mikroorganizmusok a bennük lévő enzimek révén szerves anyagot bontanak le. Így készül például a kimcsi, a szójabab paszta, szójaszósz, sajt, joghurt, a tenger gyümölcsei.

A Koreai Kulturális Központban a fermentált koreai ételekről nyílik kiállítás.

A hansik több, mint a koreai ételeket jelölő kifejezés. Magában foglalja az ország gasztronómiai örökségének nemzedékről nemzedékre formálódó jellegét, az egyes alapanyagok, fogások történelmi és kulturális kontextusát. A Koreai-félsziget éghajlatát és ezen keresztül mezőgazdaságát meghatározza a jól elkülönülő négy évszak, és a többi távol-keleti országhoz hasonlóan a rizstermesztés hagyománya. Az élelemforrás tekintetében szűkös téli és tavaszi hónapok a húsok és zöldségek tartósítására ösztönözték a félsziget lakóit, s ezen kihívásra válaszként fejlődtek magas szintre a régiónként kisebb-nagyobb mértékben különböző fermentálási eljárások.

A kintről folyamatosan beáramló friss oxigén segíti az onggiban tárolt különféle paszták, kimcsi, tengeri termékek erjedését. Az erjesztés, más néven fermentálás folyamata alatt a mikroorganizmusok a bennük lévő enzimek révén szerves anyagot bontanak le. Így készül például a kimcsi, a szójabab paszta, szójaszósz, sajt, joghurt, a tenger gyümölcsei. Az ilyen ételek íze és illata a természet reakcióját kihasználva természetesen alakul ki, valamint kimagasló a tápértékük és a frissességük is. Talán ezért fektettek bele annyi energiát és időt ennek a módszernek a kifejlesztésébe, és ennek köszönhetően vált az ételkultúránk részévé.

Az elődök hosszú időn keresztül a különböző gabonafélék, gyümölcsök, só, tenger gyümölcsei vagy a tradicionális koreai konyhához tartozó kimcsi, szójabab paszta, csípős paprika paszta és szójaszósz elraktározásához az onggi nevű cserépedényt használták. Az apró szemekből álló alapanyagnak köszönhetően égetés közben a különböző nagyságú részecskék parányi lyukakat alakítanak ki. Ezeken a réseken keresztül átáramlik a levegő, így az ételek sokáig nem romlanak meg, és frissek maradnak. Az ilyen nagyszerű légáteresztéssel és fertőzésgátló hatással rendelkező onggit élve lélegző edénynek hívják.

A Koreai Kulturális Központ időszakos kiállításán a koreai gasztronómia e jellegzetes területére nyerhetnek betekintést. A tárlaton kiemelt szerepet kapnak az onggi edények, melyek a több évszázados koreai kerámiaművesség egyik legnagyobb kulturális jelentőséggel bíró ágának termékei.

[…]

A kiállításról bővebben itt olvashatsz, a koreai gazekasságról pedig itt.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top