+ Film

Andrzej Wajda és Polanski operatőre kapja idén a Camerimage életműdíját

Witold Sobocinski az egyik legkiválóbb lengyel operatőr, több mint 90 játékfilmben, dokumentumfilmben és sorozatban látható világhírű operatőri munkája

Witold Sobocinski lengyel operatőr kapja az életműdíjat a 26. Camerimage Nemzetközi Operatőrfesztiválon, amelyet novemberben a lengyelországi Bydgoszczban rendeznek meg.

A lengyel operatőr olyan rendezőkkel dolgozott együtt pályafutása alatt, mint Andrzej Wajda és Roman Polanski. Wajdával forgatta a Menyegző és Az ígéret földje című filmeket, Polanskival 1986-ban a Kalózok című kalandfilmet, 1988-ban pedig az Őrület című thrillert fényképezte – idézte fel csütörtökön a The Hollywood Reporter.

További fontos filmjei közé tartozik a O-bi, O-ba, avagy a civilizáció vége, az Európa kapuja, valamint a Fel a kezekkel! című dráma, amit Jerzy Skolimowski rendezett.

„Witold Sobocinski az egyik legkiválóbb lengyel operatőr, több mint 90 játékfilmben, dokumentumfilmben és sorozatban látható világhírű operatőri munkája”

– méltatta a Camerimage.

Sobocinski jazz-zenészként is elismerést szerzett. Zenei hallása, ritmusérzéke és improvizációs tehetsége operatőri munkájában is érvényesült – fűzték hozzá a fesztivál szervezői.

Az operatőr 1980 óta tanít egykori alma materében, a lódzi lengyel Nemzeti Filmiskolában.

A 26. Camerimage Nemzetközi Operatőrfesztivált november 10. és 17. között rendezik meg Bydgoszczban. A tavalyi fesztiválon Herbai Máté, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjének operatőre nyerte el a legjobb operatőrnek járó Arany Béka-díjat. Az operatőri életműdíjat 2017-ben John Toll vehette át.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top