+ Képzőművészet

Hát ez meg mi a fene? – csodálkozott Banksy, mikor meglátta, kiállítása nyílt Moszkvában

Banksy kijelentette, hogy semmi köze a kiállításhoz, és nem fizettet a közönséggel azért, hogy megnézzék a képeit.

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

A The Guardian brit napilap szerint a Banksy-kiállítás az idei nyár legvitatottabb kiállítása Moszkvában. A tárlat anyagában szerepel a művész egy eredeti vászonfestménye, a Mona Lisa és 25 további alkotása is, amelyeket a kiállítás szervezője, Alekszandr Nacskebija „egyedülállóként” méltatott.

A kiállítást a művészeti eseményeknek otthont adó moszkvai Művészetek Központi Házában rendezték meg, és két hónap alatt mintegy 200 ezren látták.

Banksy szerdán a közösségi médián figyelt fel a kiállításról megjelent fotóra.

„Hát ez meg mi a fene?”

– kommentálta. És nem tette boldoggá a felvilágosítás sem, hogy a kép az ő kiállításáról készült, amelynek belépőjegye több mint hétezer forintnyi összegbe kerül.

A kiállítást egy sor orosz nagyvállalat szponzorálta, köztük az MTS mobilszolgáltató. A vírusirtókat gyártó Kaspersky a tárlat partnereként szerepel, az információs partnerek között pedig a legjelentősebb orosz hírügynökségek is ott vannak.

Banksy kijelentette, hogy semmi köze a kiállításhoz, és nem fizettet a közönséggel azért, hogy megnézzék a képeit. A graffitis nem hajlandó felfedni kilétét, Banksy művésznéven dolgozik, nem jelenik meg a nyilvánosság előtt, és számos közösségi médiumon sem szerepel.

A moszkvai tárlat szervezői már korábban bejelentették, hogy Banksy nem vett részt a kiállítás létrehozásában. Nacskebija egy júniusi tévés interjúban azt is elmondta, hogy nem beszélt Banksyval vagy képviselőjével a kiállítás előtt.

„Banksy mindig ellenzi az olyan kiállításokat, amelyeket nem maga szervez. Továbbra is az utcán dolgozik, még mindig lázadó, nagyon releváns, gyors alkotásokat készít. Úgyhogy szerintem nem foglalkozik ezzel”

– jelentette ki Nacskebija.

Banksy képeit először állították ki Oroszországban. A tárlatra VIP-jegyet is lehet váltani, amely tárlatvezetést is tartalmaz.

A felvetésre, hogy sajtóközleményben tiltakozzon, Banksy azt válaszolta:

„Nem vagyok biztos abban, hogy én lennék a legmegfelelőbb ember arra, hogy panaszt tegyek azért, mert valaki engedély nélkül tesz ki képeket”.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. DrNemoda szerint:

    Napcsi szavaival élve: hány zászlóalja van Banksynak ? A többi érvre meg az oroszok nem sokat adnak !

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top