+ Film

Eltemették Izrael egyetlen Oscar-díjas filmrendezőjét

Mose Mizrahi a Franciaországban 1977-ben Romain Gary regényéből forgatott, Előttem az élet című filmjéért kapta meg a filmszakma legrangosabb elismerését.

Eltemették hétfőn Mose Mizrahit, Izrael múlt pénteken, 86 évesen elhunyt egyetlen Oscar-díjas filmrendezőjét – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet hétfőn.

Mose Mizrahi a Franciaországban 1977-ben Romain Gary regényéből forgatott, Előttem az élet című filmjéért kapta meg a filmszakma legrangosabb elismerését.

Ugyanezért a filmért, amelynek főszerepét Simone Signoret játszotta, abban az évben elnyerte a francia filmesek legjelentősebb kitüntetését, a César-díjat is.

Mose Mizrahinak három alkotását jelölték a legjobb külföldi filmnek járó Oscarra, a győztes Előttem az élet mellett az 1972-es izraeli Róza, szeretlek, valamint a Chelouche utcai ház című, szintén Izraelben forgatott 1973-as alkotását.

Az izraeli rendező 1931-ben Egyiptomban született, és 1946-ban költözött özvegy édesanyjával Izrael földjére. Az ötvenes évek végén Párizsba utazott filmes karrierje érdekében, ahonnan a hetvenes évek elején hazaköltözött, hogy Izraelben alkosson.

Legsikeresebb, az Oscar-díjat is elnyerő alkotását mégis Párizsba visszatérve készítette 1977-ben, és Franciaország nevezte be a versenyre. Mizrahi élete utolsó évtizedeiben a tel-avivi egyetem filmtanszékén tanított.

Izraeli filmeket számos alkalommal jelöltek Oscar díjra – elsőként 1964-ben Efrájim Kishont Szalah Sabbati című munkáját.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Gyzoltan szerint:

    “Eltemették Izrael egyetlen Oscar-díjas filmrendezőjét”
    -ez nem lehet igaz!
    Vélem, hogy még Magyarországon is akad, Amerikában meg számtalan…
    -akár privilegizált bélyegnek is tekinthetjük…

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top