+ Életmód

Méhek milliói pusztultak el a napraforgóföldeken

Sokan kongatják a vészharangot: ha a méhek elpusztulnak, az emberiségnek is lőttek. De milyen a méhek pusztulása a gyakorlatban?

Az egyik méhész-manufaktúra közösségi oldalán jelentek meg a képek, s mellé a szöveg, mely magyarázatot követelne a felelősöktől, hiszen ha ez mind így igaz, akkor most is – még mindig – magunk alatt vágjuk a fát:

Rekord mennyiségű eseti engedélyt adtak ki az idén a neonikotinoidos csávázószeres vetőmagokra.

Az országos méhmérgezés margójára: sokan azt hiszik, hogy néhány méhészt ért csak kár, pedig több százra tehető az érintett méhészek száma, a kárt fel sem tudjuk becsülni. Az országos média és a méhészeti egyesület nem kezeli helyén az egészet. Mindenható kormányunk és a NEBIH engedélyezi az EU-ban betiltott gyilkos szereket, ettől pusztulnak a méhek, akár több millió forintos kárt szenved minden méhész. Akinek a megélhetése függ tőle, annak lehet az idei évben nem a téli tüzelő, hanem a kenyérrevaló is gondot jelenthet… De sokan elfelejtik, hogy nem csak a méhek miatt aggódunk, és emeljük fel a szavunkat, hanem sok más hasznos rovar miatt, amivel az átlag ember lehet soha nem találkozik, de nekik köszönhető a sok gyümölcs és egyéb, amit naponta fogyasztunk. Ők is szenvedő alanyai ennek az egész mészárlásnak. A méhekkel együtt ott hullottak el a napraforgó- és repceföldeken, miközben a vegyszer lobbi tovább hízlalja egyesek zsebét.

A képeket egy méhész kolléga készítette, a konténere környékét borítják a méhek hullái. A mi méheink jelentős része a földeken pusztultak el, esélyük se volt hazajönni. Az önkormányzat júliusban adott tájékoztatást (már amelyik), hogy hova lett vetve neonikotinoidos vetőmag… Akkor, amikor már a repce április-májusban virágzott, és a napraforgó javán is túl vagyunk. A tájékoztató üzenete: ha nem tetszik, akkor el lehet menni… De hova? Bárhova dobok el követ, neos napraforgó táblát talál. Persze azon senki se gondolkozik el, hogy milyen lehet az az olaj, amit ez a napraforgó ad? Felháborító ez a nemtörődöm viselkedés, ebben az országban nem számit már semmi, csak hogy egyesek halálra keressék magukat.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Lengyel szerint:

    Az Orbán diktatúra ezt teszi mindennel. Kő kövön itt nem marad.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top