+ Színház

Sárosdi Lilla Kurázsi-különdíjat kap

A Színházi Kritikusok Céhe úgy véli, hogy – noha a probléma túlmutat a színházi szakma keretein, mivel az élet minden területén jelen van – elismerés illeti Sárosdi Lillát.

A Színházi Kritikusok Céhe egy új, rendkívüli díjat ad át Sárosdi Lillának:

a Kurázsi-különdíjjal a Céh elismerését fejezi ki a színésznőnek bátorságáért és társadalmi felelősségvállalásáért,

amivel sokat tett azért, hogy a színházi szakmában is kibeszélhetővé váljon egy ez idáig elhallgatott, fontos probléma: a szexuális zaklatás témája.

Sárosdi Lilla 2017 októberében döntött úgy, hogy a nyilvánosság elé áll egy évtizedekkel korábbi traumájával:

egy Facebookra feltöltött videóban mondta el, hogy tizenhét éves korában egy „nagy rendező” és annak barátja szexuálisan zaklatták.

Néhány nap múlva az érintett rendező nevét is elárulta, sok más, hasonló traumát hordozó kollégájának erőt adva ahhoz, hogy ők is beszéljenek a szakmában szerzett hasonló, fájdalmas tapasztalataikról.

A Színházi Kritikusok Céhe úgy véli, hogy – noha a probléma túlmutat a színházi szakma keretein, mivel az élet minden területén jelen van – elismerés illeti Sárosdi Lillát azért a személyes kiállásért amivel lehetőséget teremtett a színházi szakma viszonyainak tisztulására, a hatalmi helyzettel is összefüggő problémák kezelésére, megszüntetésére, megelőzésére, az intézményes megoldások kialakítására.

Sárosdi Lilla a Kurázsi-különdíjat szeptember 20-án veszi át a Kritikusdíj-átadó gálaesten, a Budapest Bábszínházban.

Ott adják át a színikritikusok díjait az elmúlt színiévad legjobb teljesítményeiért, továbbá az életműdíjat Lázár Katinak, a Koltai Tamás kritikapályázat győzteseinek elismerését, valamint a dramaturgcéh díját az évad legjobb új magyar drámájáért. A műsort Szabó Réka rendezi a Tünet Együttes felléptével.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top