+ Tudomány

Titkolják a 15 méteres, páratlan maja freskó feltalálási helyét

Még nem tudjuk, hogy mit is jelentenek ezek a barlangi festmények, és mikor készítették őket.

A Yucatán-félsziget legfontosabb maja barlangfestményeire bukkantak régészek Mexikóban.

A festmények egy 15 méter hosszú és öt méter magas sziklát díszítenek a félsziget keleti részén húzódó dzsungel egyik barlangjában, ahol víznyelőt is találtak a szakemberek – adta hírül a Latin-American Herald Tribune napilap honlapja.

Ezek nem csak a Yucatán-félsziget egyedüli barlangi festményei, de a legfontosabb ilyen alkotások, mivel oly sok elemet örökítenek meg, például madarakat, emlősöket, egy keresztet, geometriai figurákat, embert egy harcos formájában

– közölte Sergio Grosjean Abimerhi, a mexikói ökológiai, tudományos és kulturális intézet kutatója, aki régészcsoportjával felfedezte a festményeket.

A felfedezés új információkkal fog szolgálni a maja szokásokról, “igaz, még nem tudjuk, hogy mit is jelentenek ezek a barlangi festmények, és mikor készítették őket” – tette hozzá.

A régészek a helyszínre hívták a nemzeti antropológiai és történelmi intézet szakembereit és más tudósokat, hogy segítsenek az elemek azonosításában.

Grosjean hangoztatta, hogy nem hozzák nyilvánosságra a páratlan leletek pontos helyét,

mert a Yucatán-félszigeten mindenhol előttünk járnak a fosztogatók és a vandálok.

A Mexikó délkeleti részén húzódó Yucatán-félszigeten volt a maják civilizációs központja, olyan romvárosok találhatók a térségben, mint Tikal vagy Chichén Itzá. A dzsungelekkel, esőerdőkkel borított félsziget egyik jellegzetessége a karsztos kőzetből kialakult több ezer cenote, ezek édesvízzel teli 4-5 méter mélytől 50-60 méter mélységig beomlott kör alakú barlangok.

A maja civilizáció fejlett írásmódjáról, művészetéről, monumentális építészetéről, valamint a matematikai és asztronómiai ismereteiről híres.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top