+ Irodalom

Hajónélküli kapitány tengerre száll

A Papírfül kapitány című kötetben vicces nevű kalózok erednek egy rejtélyes kincs nyomába. Bende Nelly a kalóztörténetek jól ismert dramaturgiáját rengeteg humorral önti nyakon, miközben képes végig fenntartani a feszültséget.

Mi szükséges egy vérbeli kalózregényhez? Természetesen nem árt, ha van kéznél néhány kalóz, kell kincs is (amit majd természetesen egy nagy piros X jelöl a térképen) és persze rengeteg hordónyi rum – ez mind megtalálható Bende Nelly – Papírfül kapitány című kötetében, mely a Móra Kiadónál jelent meg nyáron.

A regény főhőse a nem túl félelmetes nevű Papírfül kapitány, aki lényegében elvesztette kalóz jellegét, hiszen ellopták a hajóját, ezért a szárazföldön tengeti napjait. Egészen addig, amíg be nem kopog hozzá a falábú Ismeretlen kapitány, és úgy nem döntenek, újra nekivágnak a tengernek. Ott aztán megindul a keresés a rejtélyes kincs után, a kalandban részt vesz a kampókezű Klisé kapitány, Orgazda Bob és az egyébként színésznőként tevékenykedő Lev Tolsztoj is.

Ó kapitány, kapitányom!

Az imént leírtakból sejthető, hogy Bende Nelly 160 oldalas regénye nem veszi véresen komolyan saját magát, és pont ettől lesz szórakoztató a könyv. Már a történet kiindulópontja is abszurd, elvégre ki hallott már hajó nélküli kalózkapitányról, aki ráadásul egy világítótorony izzóját cserélgeti?

Bende Nelly a kalóztörténetek jól ismert dramaturgiáját rengeteg humorral önti nyakon, miközben képes végig fenntartani a feszültséget. A szerző sok-sok párbeszédet használ, miközben rendkívül szemléletesen meséli el Papírfül kapitány és Ismeretlen kapitány fordulatokban gazdag kalandjait.

A kötetet Bölecz Lilla illusztrálta, rajzainak köszönhetően a fiatal olvasó még inkább úgy érezheti, hogy a Lomha Kalandor nevű hajón szeli a végtelen tengert. A grafikus által megálmodott karakterek olyanok, mintha mindannyian egy rajzfilmből sétáltak volna ki. A rajzok és a szöveg együtt garantálják a százszázalékos kalóz-életérzést.

A könyv célcsoportja a 10-14 éves korosztály, akiket napjainkban nyilván nem a legkönnyebb feladat az irodalom felé orientálni, de ha egy nekik szánt szórakoztató irodalom valóban képes szórakoztatni, akkor nem lehetetlen a vállalás. Márpedig a Papírfül kapitány képes arra, hogy néhány óra erejéig kirántsa a hétköznapokból a tizenéves olvasót, és elvigye egy olyan világba, ahol nincsenek falak és határok, csak a végtelen tenger, kincsek és néhány jókedvű kalóz.

A könyvet a Móra mintaboltban (1066 Jókai u 6, nyitva tartás: H-P 14-18 között) teljes július folyamán 30% kedvezménnyel vásárolhatod meg! Itt pedig online rendelhető!

Ha bele szeretnél olvasni a kötetbe, ide kattinva megteheted.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top