+ Képzőművészet

A Polgár lányok anyukája kapja az idei Krisztina-díjat

Gyémánt Krisztina, Gyémánt László festőművész felesége, 2011. február 12-én gyógyíthatatlan betegségben, 42 évesen hunyt el.

Keresés a weben

A Krisztina-díj idei kitüntetettje Polgár Klára tanár, Polgár László pedagógus, sakk-edző felesége, a Polgár lányok édesanyja.

A díjátadó időpontja: 2018. augusztus 6, 18.00 óra. A Károlyi Étteremben rendezendő ünnepségen Lukács Sándor – színművész és Sárik Péter – jazz-zongoraművész közreműködik.

A korábbi Krisztina-díjasok: 

2011 Geisler Edit, Fehér László festőművész felesége

2012 Haraszty Éva, Haraszty István Édeske, kinetikus szobrászművész felesége

2013 Radnóti Zsuzsa, Örkény István író özvegye

2014 Dr. Kilián Katalin, Juhász Ferenc költő özvegye

2015 Gálvölgyi Judit, Gálvölgyi János színművész felesége

2016 Gyürey Vera, Szabó István filmrendező felesége

2017 Esterházy Gitta, Esterházy Péter író özvegye

A Krisztina-díjról:

A díjat Gyémánt László Kossuth-díjas festőművész szeretett felesége emlékére, Kárpáti Tamás, a Premier Magazin főszerkesztője, a család barátja javaslatára alapította 2011-ben.

A díj Benedek György szobrászművész alkotása. A bronzplaketten Krisztina portréja látható, amelyet Gyémánt László festménye alapján készített.

A díjat azok kaphatják, akik gondoskodó társként, múzsaként sokat tettek azért, hogy remekművek, vagy kiváló teljesítmények születhettek.

Gyémánt Krisztina, Gyémánt László festőművész felesége, 2011. február 12-én gyógyíthatatlan betegségben, 42 évesen hunyt el.

Krisztina 20 éves korában ismerkedett meg a művésszel. Diákként modellt ült pár alkalommal, és mint ha egy romantikus drámát írnánk, elkezdődött közös életük és huszonkét éven át tartott, melynek minden napját együtt töltötték. Teljes harmóniában, szeretetben éltek. Nem létezett számukra egyszemélyes meghívás, ők ketten voltak egyek.

Krisztina egészségügyi főiskolát végzett, de tovább képezte magát művészeti menedzser szakon, hogy férjének hozzáértő, segítő társa legyen. Mindent naprakészen dokumentált, katalógust készített, kiállításokat szervezett, tartotta a kapcsolatot a sajtóval, összefogta, ápolta a baráti szálalakat, minden tekintetben megteremtette férjének a nyugalmat, hogy Ő gond nélkül festhessen.

Krisztina különleges asszony volt. Szolidan háttérbe vonult, ha arra volt szükség, és remek társaság volt, ha a helyzet úgy kívánta. Tájékozott volt a művészetekben, a hétköznapi életben, kellő humorral és kritikával szemlélte a világot.  Aki vendége volt a házaspárnak tudja, hogy remekül főzött. Káprázatos ízeket, különleges finomságokat tett az asztalra, mellyel mindig elbűvölte a barátokat.

Gyémánt Krisztina nincs többé, magához emelte őt az Ég!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top