+ Film

Koncz Gábor: Addig élek, amíg dolgozhatok

A 18 éves korom előtti időszakra építettem ezt a kicsi várat, ami most körülöttem van – meséli.

Addig élek, amíg dolgozhatok, színpadon lehetek és játszhatok – hangsúlyozta a nyolcvanéves Koncz Gábor színész, rendező.

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját. Ebből az  alkalomból szülőfalujában, Mezőkeresztesen a művészt ábrázoló, nagyméretű szobrot avattak.

A szoborállítással kapcsolatban Koncz Gábor elmondta: nincs nagyobb boldogság annál, mint amikor az ember láthatja azt az elismerést, amelyért egy életen keresztül dolgozott.

Fotó: Borsonline. A lap értesülései szerint a szobrot Koncz Gábor állíttatta magának.

Pályafutást felidézve olyan nagy formátumú hősöket alakított mint Bánk Bán, Rákóczi vagy IV. Béla, közel 500 szerepet, 300 filmszerepet játszott.

Gyerekkora és szülőfaluja, a gyökerei meghatározóak voltak a számára.

„A 18 éves korom előtti időszakra építettem ezt a kicsi várat, ami most körülöttem van. Mezőkeresztesen a községháza előtt tizenkét éves koromban rövidnadrágban szavaltam  a Nemzeti dalt. Aztán nyolc évvel később, miután lediplomáztam, 20 évig én mondtam a múzeum lépcsőjén a Talpra magyart”

– idézte fel a művész.

Elmondta azt is, hogy az életben mindig szüksége van egy belső energiára, ami hatja és viszi előre.

Koncz Gábor Mezőkeresztesen született 1938-ban. Kamaszként leginkább a boksz és a lovaglás vonzotta, a színészet iránt a mezőkövesdi kollégiumba kezdett el érdeklődni.

A közönség Bácskai Lauró István Gyula vitéz télen nyáron című groteszk komédiája főhőseként ismerte meg. Az 1960-as és 1980-as évek között számos filmszerepet alakított, játszott a Dunai hajós, a Fekete gyémántok és A távolsági történet című alkotásokban.

A Bors című televíziós kalandfilmsorozatban a csendőrtisztet formálta, míg a Csongor és Tünde tévéjátékban Balgát alakította, de állandó szereplője volt a Bujtor István fémjelezte Ötvös Csöpi-filmeknek is.

Színházi színészként is jelentős: tagja volt a Vígszínháznak és Madách Színháznak. A Budapesti Játékszínben rendezőként is bemutatkozott. 2003-tól volt a Tura Ida Színház tagja. Jelenleg az Új Színház tagjaként Wass Albert A funtineli boszorkány című művéből készült darab főszerepét játssza.

Régóta műsoron van Gyorsvonat című önálló előadása, amelyben kedvenc magyar költőitől, íróitól válogat verseket, novellákat és részleteket életszemlélete bemutatására.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top