+ Irodalom

Gyönyörű versért kapta Takács Zsuzsa a Hévíz Irodalmi Díjat

Az önkormányzat 2013-ban alapította a  Hévíz Irodalmi Díjat.

MTI Fotó: Varga György

Takács Zsuzsa költő a Hévíz irodalmi folyóiratban tavaly megjelent A Vak Remény gyöngülése című költeményével nyerte el az idei Hévíz Irodalmi Díjat – mondták a városban tartott irodalmi fesztiválon.

A Hévíz irodalmi folyóiratot ez év elejéig hat éven át főszerkesztőként irányító Szálinger Balázs a díj kihirdetésekor – amely egyben a negyedszázados fennállását ünneplő lap kétnapos fesztiváljának megnyitója is volt – már azt elismerésre méltónak nevezte, hogy egy irodalmi folyóirat 25 éven át meg tudott maradni.

Takács Zsuzsa

A Vak Remény gyöngülése

Találkozni akartam volna a Vak Reménnyel,
kértem, hogy mondjon egy alkalmas helyet.
Az Utolsó Ítélet terét, például, Budapesten, vagy
valamilyen süllyedő szigetet, ahonnan nem vezet
visszaút haza. Egy kristálygömb közepét. Egy éjjeli
menedékhelyet, ahol épp agyonütnek valakit.
Ismerje el, hogy reménykedése ostoba volt.
Hamis és gyomorforgatóan rózsaszín, akárcsak
ő maga. Szerettem volna vérig sérteni,
mert annyi évtizeden keresztül áltatott.

Hogy míg a többiek elestek, én talpon maradtam,
mivel a túlélésben van valami visszataszító.
Remegett és sápadt a mobil a kezemben,
annyira keményen beszéltem vele.
Te rohadt állat! – kiabálta a Hangom,
s a szememből közben hulltak az önsajnálat
könnyei. Szabadkozott, hogy nem ér rá.
Naponta százával érkeznek az enyémhez
hasonló segélyhívások hozzá, mondta.
És hogy az összeomlás szélén áll maga is.

Felidézte azt is, hogy az önkormányzat 2013-ban alapította a  Hévíz Irodalmi Díjat, amelyet eddig Háy János, Szántó T. Gábor, Kemény István és Bereményi Géza nyert el egy-egy előző évben a folyóiratban megjelent művéért. Takács Zsuzsa költeménye révén először díjaztak verset – fűzte még hozzá, de jelezte azt is, hogy a díjazott betegsége miatt csak egy későbbi időpontban tudja átvenni a kitüntetését.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere megemlékezett a rendszerváltás utáni első polgármesterről, Kiss Lajosról, aki a lapot megalapította. A nehézségek és változások mellett az elmúlt hat-nyolc évben “vérfrissítésen” esett át a folyóirat úgy, hogy korábbi szerkesztői mellett megjelent egy “fiatalos, lendületes csapat” új ötletekkel.

Hévíz, 2018. július 20.
Papp Gábor polgármester (szemben b2) beszél, mellette Szálinger Balázs, a Hévíz irodalmi folyóirat volt fõszerkesztõje (b) és Fehér Renátó költõ (j) a negyedszázados fennállását ünneplõ Hévíz címû irodalmi lap kétnapos fesztiváljának megnyitóján és a Hévíz Irodalmi Díj kihirdetésén a hévízi Városi Könyvtárban 2018. július 20-án. Idén Takács Zsuzsa költõ A Vak Remény gyöngülése címû költeményével nyerte el az elismerést.
MTI Fotó: Varga György

Ma már ez a folyóirat a Kárpát-medencén belül az egyik legnépszerűbb irodalmi lap, amely antológiákat is megjelentet, de készített angol nyelvű kiadást is. Hévíz mint mecénás ezt az értéket továbbra is meg akarja őrizni – fejtette ki a polgármester.

Az irodalmi díj átadását követően a Hévíz U25 verspályázatot értékelték Fehér Renátó, Szálinger Balázs és Vajna Ádám zsűritagok részvételével, később pedig bemutatták azokat a fiatal költőket is, akiknek indulásában szerepet játszott a folyóirat.

A kétnapos fesztivál szombati eseményei között az első húsz évről beszélget Szálinger Balázs és két korábbi főszerkesztő, Cséby Géza és Szántó Endre. A Hévíz díjasok estjén Háy János, Szántó T. Gábor, Kemény István és Bereményi Géza vesz részt, majd főzéssel egybekötött irodalmi gasztroesttel zárul a negyedszázados irodalmi folyóiratnak szentelt hévízi fesztivál.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top