+ Irodalom

Hogyan lázad a magyar nő? – Egy kötetben Gobbi Hilda és Péterfy Bori történetei

A Magyar mesék lázadó lányoknak című kötetben 25 női portré elevenedik meg, többek között Árpád-házi Szent Erzsébet, Jászai Mari, Ország Lili, Polgár Judit és Péterfy Bori története igyekszik inspirálni a fiatal olvasóközünséget.

Az igazi hősök nem viselnek köpenyt. Az igazi hősök inspirálják a következő generációkat is. Ilyen hősökről szól a Magyar mesék lázadó lányoknak – 25 nő története című kötet, mely májusban jelent meg a Móra Kiadónál. A mesegyűjteményben többek között Árpád-házi Szent Erzsébet, Jászai Mari, Ország Lili, Polgár Judit és Péterfy Bori portréját ismerheti meg az olvasó. A könyvben található ambiciózus történetek Mesterházi Mónika, Miklya Luzsányi Mónika, Molnár Krisztina Rita, Szabó T. Anna és Tóth Krisztina tollából származnak, a meséket pedig ismert magyar grafikusok illusztrációi színesítik.

A mesegyűjteményt a Könyvmecénás programban több mint 300 személy támogatta. A Magyar mesék lázadó lányoknak célcsoportja elsősorban a 6-10 éves korosztály, ennek megfelelően a történetek rövidek, könnyen érthetőek, nyelvezetük színes, barátságos. Egy gyerekeknek szóló olvasmánynál nagy erény, hogy képes legyen értékeket közvetíteni és hozzájárulni az általános tájékozottsághoz. A kötet láthatóan ezt a célt tűzte ki maga elé, és teszi mindezt olyan magyar nők szemszögéből, akik tehetségük, és ami talán ennél is fontosabb, eltökéltségük révén váltak ismertté.

Nem csak lázadóknak!

A könyvben megjelenő női alakok más és más korban születtek, különböző életutakat jártak be, mégis kirajzolódik egy közös vonás, ez pedig a kitartás és a céltudatosság.

Vannak szereplők, akiknek az adott történelmi kor elvárásaival és társadalmi elnyomásával kellett megküzdeniük, akadnak olyanok, akiknek sokkal többet kellett küzdeniük társaiknál azért, hogy tehetségükre felfigyeljenek.

Az összegyűjtött mesék kronológiai sorrendben haladnak, a 100 oldalas könyv Árpád-házi Szent Erzsébet történetével indít, aztán Bányai Júlián és Gobbi Hildán át eljutunk a kortársakig, Péterfy Boriig és Király Szilviáig. A portrékban fontos szerepet kapnak a mesék jól bevált szófordulatai, emellett kellően informatívak is, pont annyi évszámot, helyszínt és nevet tartalmaznak, amennyit az olvasói célcsoport szórakozva képes megjegyezni és kontextusba helyezni.

A fantáziadús illusztrációk még közelebb hozzák a fiatal korosztályhoz a női alakokat, így a nevekhez és élettörténetekhez jellegzetes arcok is társulnak, és még könnyebb azonosulni velük. A Magyar mesék lázadó lányoknak kötet színes, inspiráló olvasmány, melyből a gyerekek bátran választhatnak pozitív példaképeket, ha a 25 női portréból csak egy is ösztönzően hat rájuk, már megérte kézbe venniük a könyvet.

A könyvet a Móra mintaboltban (1066 Jókai u 6, nyitva tartás: H-P 14-18 között) teljes július folyamán 30% kedvezménnyel vásárolhatod meg! Itt pedig online rendelhető!

Ha bele szeretnél olvasni a kötetbe, ide kattinva megteheted.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top