+ Zene

A Kerekes Band magyar gyökereket talált egy kazah népdalban

Fantasztikusan éreztünk magunkat Kazahsztánban, olyan érzés volt, mintha hazatértünk volna.

Ethno funkra és a csángó boogie-ra táncolt a tömeg az elmúlt hétvégén Kazahsztán fővárosában. A Kerekes Band az ázsiai ország egyik legnagyobb világzenei fesztiválja, a Spirit of Astana fellépőjeként egy kazah népdalt is eljátszott a közönségnek.

Három napig nemcsak Kazahsztán, hanem a világzene fővárosa volt Asztana. A Spirit of Astana elnevezésű fesztiválon ugyanis Ázsia, Afrika, Amerika és Európa legjobb zenekarai váltották egymást a színpadon, olyan fellépőkkel, mint Habib Koite, Dirtwire vagy a BabaZula. A szombati nap kiemelt fellépője a Kerekes Band volt.

„Fantasztikusan éreztünk magunkat Kazahsztánban, olyan érzés volt, mintha hazatértünk volna. Ilyen barátsággal és szeretettel még sehol sem találkoztunk a világban. A Spirit of Astanát hatalmas médiafigyelem övezi, emellett fantasztikus technikai körülményeket biztosítanak az előadóknak. A közönség végig együtt élt a zenénkkel, mégis a legfelemelőbb az volt, amikor az erre az alkalomra megtanult kazah dalba belekezdtünk. Csodálatos érzés volt, ahogy az egész tér énekelte. A dal annyira szervesen kötődik a magyar zenei hagyományokhoz, hogy úgy döntöttünk, ezentúl a magyarországi koncertprogramjainkba is bekerül.”

– meséli Fehér Zsombor, aki egy megismételhetetlen zenei találkozást is köszönhet Kazahsztánnak.

„Minden este voltak közös zenélések a fellépő zenekarok tagjaival. Az egyik este egy baskír és egy ír zenésszel improvizáltunk együtt egy magyar népdal, a Felszállott a páva dallamára, tökéletes harmóniában. Ez az alkalom bebizonyította, hogy 8000 kilométernyi távolság is áthidalható a furulyazenével. Egy baskír kurajos, egy ír fuvolás és egy magyar hosszi furugla szólalt meg egyszerre.”

A Kerekes Band Kazahsztán után Németországba utazik az ulmi Internationales DonauFestre, majd július 27-én a Kobuci Kertben visszatérnek a gyökerekhez, s egy folkos nagykoncertre várják a közönséget. Vendégeik a Jóanépi zenekar, valamint Fekete Bori, a Fölszállott a Páva középdöntős énekese és Fekete Bence, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncosa lesznek.

A Kerekes Band magyar gyökereket talált egy kazah népdalban
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top