+ Színház

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora olyan Csipkerózsika parafrázis, amelyben Gyulai Júlia koreográfiájára a nővé válás univerzális történetét komponálták táncelőadásba.

A jóféle ír szteppshow és a balett találkozása a kortárs horrorral

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora olyan Csipkerózsika parafrázis, amelyben Gyulai Júlia koreográfiájára a nővé válás univerzális történetét komponálták táncelőadásba. A mese szimbólumrendszerét kiaknázó előadás Csajkovszkij megunhatatlan klasszikus zenéjére készült, bemutatója július 28-án lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

A Coincidance Táncszínház társulatot Gyulai Júlia nagyon fiatalon, mindössze 18 évesen alapította harmadmagával és az ír sztepp bűvöletében készült kis fellépésektől a társulat mára eljutott az egész estés nagyszínpadi táncelőadásokig. A Városmajori Szabadtéri Színpadon tavaly, a legendás sportriporter Gyulai István – Juli édesapja – emlékére készített Fairplay című előadással debütáltak. Egy ilyen produkció mögött persze rengeteg munka, tanulás, próba és tervezgetés és hosszú út áll.

„Alapvetően két vonalon látom a Coincidance jövőjét. Az egyik populárisabb, amelybe az Aurora is tartozik, viszont évente legalább egy olyan jellegű előadást is szeretnék, amilyen a nemrég bemutatott Minden máshogy van című kortárstánc koreográfia. Az előbbiek olyan nagyszínpadi produkciók, amelyeket képeseknek tartunk arra, hogy bevonzzanak olyan embereket is, akik egyébként nem ülnének be táncelőadásra. Ami nagyon nagy dolog, mert Magyarországon komoly probléma, hogy kifejezetten kevesen érdeklődnek a tánc iránt, (…). Hozzám alkotóként és táncosként mindenesetre ’mindkét eset’ közel áll.”

Gyulai Júlia (színház.hu)

Júli 13 évesen fedezte fel magának az ír sztepptáncot, rögtön bele is szeretett, és képezni kezdte magát, gimnazista korától balettozni is tanult. Ezután jött a tervezgetés és a vágy egy saját csapat és saját előadások létrehozása iránt. Az érettségi után egy évet a Táncművészeti Főiskolán, kettőt a Színművészeti Egyetemen tanult, végül a Táncművészeti Főiskola modern tánc szakán szerzett képesítést. Hat éven át az útjukat kereső amatőr társulatént működtek, de két éve találtak egy szponzort, ami lendületet adott a profi csapatépítéshez. Sok és koncentrált munkával arra törekednek, hogy végig járhassák azt az utat, amely meghozza a várt és kívánatos minőségi ugrást a professzionális működés felé. A szponzoráltság ideális állapota sajnos azóta megszűnt, de a Coincidance jelenleg 17 táncossal önfenntartóan működik. Produkcióikat továbbra is szeretnék a jóféle ír szteppshow, a kortárs és a klasszikus balett között tartani, de egyáltalán nem könnyű olyan képzett balett táncosokat találni, akik a szteppelésben is otthonosak. Olyan vonzó előadásokat szeretnének létrehozni, amelyek a legszélesebb közönséget is be tudják hozni egy populáris, de színvonalas, vérpezsdítő meglepetéseket, tartogató táncelőadásra, de a vágyaik között szerepel, hogy ezek mellett mindig legyen olyan előadás is, ami a túlmutat szórakoztatáson.

Legújabb produkciójuk, az Aurora egy mindenki által ismert mese, egy nagyszabású klasszikus zenemű és a kortárs tánc egyedi kombinációja, amely a Csipkerózsika motívumaiból építkezik, középpontjában a nővé válás folyamatával. Az alkotók arra törekedtek, hogy a többrétegű, látványos és magával ragadó előadást minden korosztály, még egy tízéves gyerek is megértse és élvezze. A korábbi történetmesélős táncszínház helyett ebben a produkcióban a Coincidance egy komfortzónán túli, meghökkentőbb, váratlanabb látványvilág megteremtésére törekszik, és ebbe a produkcióba már olyan vendégtáncosokat is bevonnak, mint Szarvas Krisztina és Schell Martin. Az előadásban egy kicsit felfedezhető lesz a koreográfus Gyulai Júlia egyik inspirációja, a klasszikus zene találkozása egyfajta „kortárs horrorral”, ami újféle érdekességeket csempész az előadásba és izgalmasan értelmezi újra a klasszikus mese gazdag szimbólumrendszerét.

Szereplők: Aurora: Szilágyi Violetta, Királynő: Szarvas Krisztina, Király: Ungi Krisztián Demona: Albert Réka, Herceg: Csibi László, valamint a Coincidance Táncszínház művészei.

Zene: Pjotr Iljics Csajkovszkij, Zenei vezető: Dinya Dávid, Jelmeztervező: Székács Zsófia, Látványtervező: Potornai Norbert, Dramaturg: Hegedűs Sándor, Balettmester: Castillo Dolores, Hang: Mazá Attila, Fény: Hencz József, Koreográfus: Gyulai Júlia

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top