+ Tudomány

Találtak egy vírust, amely nem gyengíti, hanem erősíti az immunrendszert

Éveken át a tudósok úgy vélték, hogy a T-sejtek diverzitása az életkorral csökken, és ez az egyik oka annak, hogy az idősek könnyebben fertőződnek meg.

Amerikai kutatók egérkísérletekben azonosítottak egy olyan vírust, amely nem gyengíti, hanem erősíti az immunrendszert.

„Immunrendszerünk fiatal korunkban van a csúcson, majd bizonyos kor után hanyatlik és egyre nehezebbé válik a szervezetünk számára az, hogy legyőzze az új fertőzéseket”

– írták a szakemberek az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban.

Az Arizonai Egyetem öregedéskutató központjának szakemberei idős emberek immunrendszere megfiatalításának módozatait keresve cytomegalovírussal (CMV) fertőztek meg egereket.

A cytomegalovírusok a herpeszvírusok családjába tartoznak és az emberek több mint felében elterjedtek, főként fiatal korban fertőznek. Mivel nincs rájuk gyógymód, a vírus az érintettek egész életében jelen van, és különösen elterjedt idős korban.

„A CMV-nek általában nincsenek külső tünetei, de együtt kell élnünk vele, mivel nincs rá gyógymód. Immunrendszerünk mindig serény a háttérben, amikor e vírussal van dolga”

– magyarázta Megan Smith, az intézet kutatója.

„Azt feltételeztük, hogy a CMV az egereket még sebezhetőbbé teszi más fertőzésekre, mivel felhasználja a tartalékokat és folyamatos munkát ad az immunrendszernek”.

A kutatók meglepetésére amikor listeria baktériummal fertőztek meg egereket, a CMV-t hordozó idős egerek hatékonyabban ellenálltak a fertőzésnek, mint azok, amelyek szervezetében nem volt jelen a cytomegalovírus.

Megvizsgálva az egerek T-sejtjeit, amelyek a fertőzések kivédésére szállnak harcba, a szakemberek különféle T-sejtek megfelelő utánpótlását találták az idős egerek bizonyos csoportjaiban.

„A diverzitás jó. A különböző típusú T-sejtek különböző fertőzésekre reagálnak, minél sokszínűbb T-sejtjeink vannak, annál nagyobb a valószínűsége a fertőzések legyőzésének”

– magyarázta Janko Nikolich-Zugich, a kutatóközpont laboratóriumának vezetője.

Éveken át a tudósok úgy vélték, hogy a T-sejtek diverzitása az életkorral csökken, és ez az egyik oka annak, hogy az idősek könnyebben fertőződnek meg.

Az új tanulmány azokban megmutatta, hogy a T-sejtek szinte ugyanolyan sokszínűek az idős egerekben, mint a fiatalokban.

„Ez a tanulmány azt mutatta, hogy immunrendszerünknek nagyobb a kapacitása idős korban annál, amit korábban gondoltunk. A jó immunválaszadás képessége létezik idős korban, és a CMV vagy a szervezet válasza a cytomegalovírusra segítheti munkára fogni ezt a képességet”

– mondta Smithey.

A kutatók nem bizonyosak abban, miként erősíti a CMV az immunrendszert, ezt egy külön tanulmányban vizsgálják.

A kutatócsoport célja olyan oltóanyag előállítása, amely javíthatja az idősek immunrendszerét és megvéd a fertőzésektől.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top