+ Ökológia

Superman alakú drón ütközött neki egy atomerőműnek – videó

Az EDF áramszolgáltató a francia hírügynökséggel azt közölte, hogy két drón átrepülését észlelte a csendőrség.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet bejelentette, hogy egy Supermant formázó drónt repített be egy francia atomerőműbe kedden, ahol egy “érzékeny” építménynek ütköztette a szerkezetet. Az incidenst a francia nukleáris parkot működtető EDG energiaóriás megerősítette, de jelezte, hogy az nem volt hatással a létesítmény biztonságára.

A Greenpeace szerint az “erősen jelképes” akció célja az volt, hogy rávilágítson a használt fűtőelemek pihentetésére szolgáló medence sérülékenységére. Az atomerőműbe küldött drónt ugyanis a medence falának ütköztette a környezetvédelmi szervezet a közép-franciaországi Lyonhoz közeli Saint Vulbasban található atomerőműben.

“Miután a tiltott légtérbe beléptették, az aktivisták szándékosan irányították a drónt a kettes reaktor melletti pihentetőmedence falának. Ez az akció újból bebizonyította az ilyen jellegű építmények nagyon nagy sérülékenységét, pedig ez az, amely a legjelentősebb radioaktivitást tartalmazza az egész nukleáris központban”

– olvasható a Greenpeace közleményében.

Superman survole et se crashe sur la centrale du Bugey

Superman a fait son grand retour ce matin ! Le super héros s'est offert une promenade au-dessus de la centrale nucléaire du Bugey (interdite de survol, mais visiblement mal protégée), avant de se crasher volontairement contre le mur d'un bâtiment lourdement chargé en radioactivité… sans aucune intervention de sécurité ! L'honneur de Superman est sauf : il s'agissait d'un drone, piloté par des militant-e-s non violents de Greenpeace. A aucun moment le drone n'a été intercepté ni même inquiété. Cette action a démontré encore une fois l'extrême vulnérabilité des installations nucléaires françaises, conçues pour la plupart dans les années 1970 et non préparées à des attaques extérieures.

Gepostet von Greenpeace France am Dienstag, 3. Juli 2018

Yannick Rousselet, a Greenpeace franciaországi kampányainak felelőse a francia sajtónak elmondta: a pihentetőmedencéket nagyon könnyű megközelíteni, mégpedig a levegőből, ezért a külső támadásoknak különösen kitettek.

Az EDF áramszolgáltató a francia hírügynökséggel azt közölte, hogy két drón átrepülését észlelte a csendőrség.

“A drónok jelenlétének semmilyen hatása nincs a létesítmények biztonságára. A védelmi szabályok szempontjából viszont szabálysértés történt, amely feljelentést von maga után”

– jelezte az EDF.

A Greenpeace októberben és novemberben ugyanezen céllal hasonló akciókat szervezett két másik franciaországi atomerőműnél a pihentetőmedencék biztonsági hiányosságainak leleplezésére. 2014-ben és 2015-ben rendszeresek voltak a drónreptetések a francia atomerőművek felett, de akkor a Greenpeace cáfolta az érintettségét.

A nukleáris energia jelenleg a legjelentősebb forrás a francia lakossági energiaellátásban, mintegy 75 százalékban biztosítja azt. Francois Hollande előző, baloldali államfő kezdeményezésére 2015-ben fogadta el a nemzetgyűlés az energetikai átmenetről szóló törvénytervezetet, amely kimondja, hogy az arányt 2025-ig 50 százalékra kell csökkenteni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top