+ Irodalom

Látványos nézőteret is kap a Porkoláb-völgyben épülő új Mészöly-ház

Mészöly Porkoláb-völgy című írásában azt írja: Nem követelődző táj, mint annyi más. Minden miniatűr és kiegyensúlyozott itt. (..) Akáccal benőtt szurdikok; csendjük, fülledtségük a legszelídebb titokzatosság. Sűrített Pannonia.

Új irodalmi emlékházat és rendezvényhelyszínt épít a szekszárdi önkormányzat az egykori, porkoláb-völgyi Mészöly-tanya helyén, ahol Mészöly Miklós több fontos művén dolgozott.

A szekszárdi polgármesteri kabinet tájékoztatása szerint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 35 millió forintos támogatásával készülő, 80 négyzetméteres épületben lesz lehetőség egy állandó Mészöly-tárlat bemutatására, és irodalmi találkozókat, alkotótáborokat tarthatnak majd a falai között. Az új Mészöly-ház adhat otthont később a Szekszárdi Magasiskola Mészöly Miklós Irodalmi Akadémiának, irodalmi, zenei, kamaraszínházi előadásoknak és tavasztól őszig szabadtéri kiállításoknak.

A várhatóan 2019 őszére elkészülő, présház kinézetű épület mellett szabadtéri színpadot hoznak létre, amelyhez a természetes rézsű továbbépítésével az amfiteátrumokéhoz hasonló, lelátószerű nézőteret terveznek. A ház udvarán diófát is ültetnek, amelyet az író visszatérően említett szövegeiben, a köréje épülő pad szerepe az alkotás folyamatának megértése, átélése lesz.

Mészöly Miklós a tanyán írta meg az 1966-ban megjelent Az atléta halála és az 1968-ban kiadott Saulus című regényét, valamint az 1970-es Pontos történetek út közben című kisprózáját. A szekszárdi születésű, Kossuth-díjas író 2001-es halála után a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. megvette a ház telkét.

Mészöly Porkoláb-völgy című írásában azt írja:

„Nem követelődző táj, mint annyi más. Minden miniatűr és kiegyensúlyozott itt. (..) Akáccal benőtt szurdikok; csendjük, fülledtségük a legszelídebb titokzatosság. Sűrített Pannonia.”

A Porkoláb-völgy mára igen sok turistát vonz, elsősorban a nyitott borpincéknek köszönhetően, és mivel a kéktúra útvonal szekszárdi végpontja a közeli Bartina-völgyben éri el a várost. A szekszárdi önkormányzat azt írta, hogy az író  „borosgazdaként” járt ide, de valójában pihenni, meditálni akart; az épülő létesítmény célja mélyebb nyomot hagyni, élményt nyújtani egy egyszerű múzeumlátogatásnál.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top