+ Oktatás

Titokzatos gyűjtő adta el a Károly Egyetem két 14. századi dokumentumát

Ez nemcsak az egyetem, nemcsak Csehország, hanem az európai műveltség számára is történelmi pillanat – mondta Tomás Zima, a Károly Egyetem rektora.

a fotó illusztráció
Keresés a weben

Két rendkívül értékes, 14. századi eredeti dokumentum birtokába jutott a prágai Károly Egyetem, ezek közvetlen összefüggésben vannak a világhírű alma mater megalapításával.

Mindkét dokumentum 1347-ben keletkezett, egy évvel azelőtt, hogy IV. Károly német-római császár és cseh király megalapította a később róla elnevezett egyetemet. Az első dokumentum egy olaszországi pergamenre írt levél, amelyben VI. Kelemen pápa jóváhagyja IV. Károly egyetemalapítási kérelmét. A második dokumentum a pápai engedély prágai másolata a tanúk aláírásával.

“Boldog vagyok, hogy az egyetem megalakulásának 670. és Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulója alkalmával olyan dolgot sikerült megvalósítani, amiben már senki sem hitt. Ez nemcsak az egyetem, nemcsak Csehország, hanem az európai műveltség számára is történelmi pillanat”

– mondta Tomás Zima, a Károly Egyetem rektora, amikor a történelmi dokumentumokat pénteken Prágában bemutatta újságíróknak. Zima szerint rendkívüli jelentőségű felfedezésről van szó, s a dokumentumok értéke felbecsülhetetlen.

VI. Kelemen pápa, aki jól ismerte Károlyt, hiszen annak ifjúkora idején a párizsi uralkodói udvarban a nevelője volt, levelét, amelyben jóváhagyta a prágai egyetem megalapítását, 1347. január 26-án adta ki. A nagyon jó minőségű korabeli olasz pergamenre írt levélen ott lóg a pápa ólompecsétje. A levél első oldalán Péter és Pál apostolok arcképe, az utolsó oldalon pedig a pápa neve található.

A második dokumentum, a pápai levél prágai másolata 1347. június 30-i keltezésű. A korabeli csehországi pergamenre írt levélen néhány helyen apróbb sérülések vannak. A Károly Egyetem vezetése szerint ez azért van, mert míg az eredeti pápai levelet szigorúan őrizték, ezt a másolatot a szükséges esetekben gyakran használták, és láthatón kevésbé gondosan bántak vele. A másolathoz tartozó két viaszpecsét közül csak egy maradt fenn.

A Károly Egyetem a két történelmi dokumentumot magángyűjteményből szerezte be. A rektor szerint a cseh J&T bank néhány hete kereste meg az egyetemet azzal, hogy lehetősége van a leveleket megvenni, majd az intézménynek eladni. A dokumentumok eredetiségét három szakértői vizsgálat bizonyította. Az egyetem ezt követően szerződést írt alá a bankkal, és megvette a dokumentumokat. A levelek korábbi tulajdonosát a Károly Egyetem nem ismeri, mert az névtelen akart maradni. A vételárat szintén nem hozták nyilvánosságra. Tomás Zima szerint “több milliós összegről” van szó.

Mindkét dokumentumot most szakértők veszik kezelésbe és restaurálják. A rektor szerint az egyetem azt tervezi, hogy a jövőben megfelelő ünnepi alkalmakkor a nagyközönségnek is bemutatják. A történészek pedig megpróbálják kikutatni, hogyan és mikor kerültek a dokumentumok a Károly Egyetemről magángyűjteménybe, s milyen volt útjuk vissza ez egyetemre – jegyezte meg a rektor.

Levéltári dokumentumok szerint VI. Kelemen pápa jóváhagyási irata eredetileg két példányban készült. Egy eredeti pápai dokumentum a 2. világháború végéig az egyetem levéltárában volt, majd több más értékes irattal együtt nyoma veszett. A második eredeti pápai levelet a történészek szerint Pardubicei Arnost korabeli prágai püspök kapta meg, aki az egyetem egyik első kancellárja volt. A püspökségről a dokumentum nagy valószínűséggel a 16. század elején, a harmincéves háború alatt tűnhetett el.

“Bizonyosan izgalmas detektívtörténet lesz. Meglátjuk, mi lesz az eredmény. Jelenleg csak a történet kezdete, 1347 januárja biztos”

– mondta Tomás Zima, a Károly Egyetem rektora.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top