+ Jegyzet

Valahol fogva tarthatták a vándorló medvét

A medve távolról kedves jószág, de közelről sem veszélytelen.

Mire megy ki a medve?

A medve lassan délre és az agyamra megy.

Már az első körben is látszott, hogy valami nincs vele rendben. Nehéz volt megérteni, miért indult el arra, ahol évszázadok óta nem járt ilyen állat. Fiatal hím, mondták a szakértők, keresi helyét a világban, és bólintottunk. Aztán kiderült, hogy a vőlegénynek nemhogy nincs pöcse, de – nagymamakorú. Azaz a Sándorfalván befogott állat 10 éves és nőstény. Ráadásul meglepően szelíd.

Ezek után nyakörvet tettek rá és visszavitték nagyjából oda, ahol először látták: a szlovák határ mellé. Hogy ott majd találkozik úgymond fajtársaival.

Senki nem tette föl azonban a kérdést:

    1. HOL VOLT EDDIG EZ A MEDVE?
    2. MIÉRT NEM INDULT VÁNDORÚTRA KORÁBBAN?

A pontos választ nem tudhatjuk. Ám ha összerakjuk, amit tudunk, legvalószínűbb, hogy valahol fogságban, emberek közelében. Egy magyarországi vagy szlovák haciendán éldegélhetett, ahonnan meglépett, vagy szélnek eresztették. Azért nem keresi senki és azért nem volt benne valamilyen azonosító (nem volt?), mert sutyiban tartották. Ez megmagyarázná, miért nem félt az emberektől, miért nem lépett föl ugyanakkor támadólag, és miért tűrte olyan békésen a ketrecet.

Fotó: Márok Tamás

Továbbá azt is, hogy miután visszavitték, esze ágában sem volt Heves megyében maradni. Letépte magáról a jeladós nyakörvet és megint délnek indult. Amikor ezeket a sorokat írom, akkor épp Makó térségében látták, egy autós lefilmezte ahogy simán átugrott az autópálya kerítésén, Románia felé tartott.

Egy rádióbeszélgetésben Suba Imre, a Szlovákiai Vadászkamara igazgatója világosan elmagyarázta, hogy északi szomszédunknál nagyon sok medve él, és igen keveset lőhetnek belőlük. Ugyanaz a helyzet, mint Erdélyben, ahol még soha nem próbált megélni ennyi mackó. A nagy állomány mindkét országban nagy gondot okoz, a medvék bejárnak a városokba kukázni, a falvakból pedig disznót, juhot, tehenet rabolnak, vagy a kamrákat fosztogatják. Gyakran kerülnek összetűzésbe az emberekkel is, időnként súlyos sérüléseket okoznak.

Fotó: Márok Tamás

Egyrészt azért hagyják el eredeti élőhelyüket, az erdőt, mert túl sokan vannak. Másrészt pedig, mert rájöttek, hogy nem lőnek rájuk, biztonságban vannak. És ezért jelentek meg Magyarországon is. A Kárpátok rengetegeiből lassan kiszorulnak, itt pedig nem háborgatja őket senki, nálunk teljesen tilos rájuk vadászni.

A medve távolról kedves jószág, de közelről sem veszélytelen. Meglepően gyors, hatalmasat tud ütni, hosszú karmai vannak, harapása iszonyú erős. És gyakran válik kiszámíthatatlanná.

Szóval lehet jópofizni, hogy Miskolc egyik utcáján bocsos medvével lehet találkozni, de ha azt a bocsot valami baj éri és elkezd siránkozni, én nem szeretnék a közelben lenni.

Fotó: Márok Tamás

Jó volna, ha magyar illetékesek is komolyan vennék a székely élet harmadik törvényét:

„A medve nem játék!”

Hiába mondogatják a szlovákiai és erdélyi vadászok, hogy csökkenteni kell az állományt, eddig nem sok foganatja volt. Reméljük, nem kell hozzá tragédia, hogy reálisan lássák a medveveszélyt. Lehet, hogy mire ezt olvassák, a Délre Vonuló Medve (valószínűleg Saci Maci) már elhagyta a trianoni Magyarországot, és Romániában kelt riadalmat. De ha ennyire dédelgetjük őket, jön helyette másik.

Valahol fogva tarthatták a vándorló medvét
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top