+ Zene

Woodstock 50: Régészek tárják fel a hippimozgalom legendás helyszínét

A régészek ősszel már feltártak olyan területeket, ahol az árusok standjai voltak a fesztivál idején.

(AP Photo/Richard Drew)

A legendás woodstocki fesztivál helyszínét tárják fel régészek, hogy az 50. évfordulóra meghatározzák többek között a színpad helyét.

A New York szövetségi államban lévő Bethelben hetek óta végzik az egykori zenei fesztivál helyszínének feltárását. 1969 augusztusában több mint 400 ezren gyűltek itt össze.

A Binghamtoni Egyetem szakértői szeretnék feltárni, hol helyezkedett el a színpad, melyen olyan zenészek léptek fel, mint a The Who, a Jefferson Airplane, Jimi Hendrix, Janis Joplin és Joan Baez.

A régészek ősszel már feltártak olyan területeket, ahol az árusok standjai voltak a fesztivál idején.

Több százezren zarándokoltak el 1969-ben a háromnapos zenei fesztiválra, amely sokak számára a hippimozgalom és egy egész generáció jelképévé vált.

Woodstocknál az eső és sár ellenére is összegyűltek a háború ellenzői és a hippik, akik elutasították a materializmust és drogokkal, például LSD-vel és marihuánával próbálkoztak.

A rendezők Max Yasgur tejtermelőtől vették bérbe a területet, amely két órányi autóútra van New Yorktól északra.

Az ásatások apropóját a fesztivál 50. évfordulója adja 2019 augusztusában – mondta Nina Versaggi, a Binghamtoni Egyetem régészeti tanszékének vezetője.

Addig a szomszédos Bethel Woods művészeti központ ösvényeket alakít ki a területen, amelyek elmesélik Woodstock történetét. A helyszín „kiemelt történelmi jelentőségű” – mondta el Wade Lawrence, a Bethel Woods központ igazgatója. A 15 hektáros területet már egy éve kulturális emlékhellyé nyilvánították.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top