+ Ökológia

Jól szaporodnak a rinocéroszok a Ngorongoro-kráterben

1977-ben még csak 25 példány élt itt.

Ötven fölé emelkedett a rinocéroszpopuláció egyedszáma a Tanzánia északi részén lévő, az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Ngorongoro Természetvédelmi Területen (NCA), a Ngorongoro-kráter körzetében

1977-ben még csak 25 példány élt itt Freddy Manongi, az NCA vezetője szerint.

Az orrszarvúk többsége 24 órás kamerás megfigyelés alatt él. Manongi elmondta, hogy a súlyosan veszélyeztetett állatok számának növekedése a szaporodásukért és az orvvadászat megakadályozásáért tett erőfeszítéseknek köszönhető.

„Az egyik orrszarvú, Fausta valószínűleg a világ egyik legöregebb rinocérosza. 54 éves, speciális gondoskodásra van szüksége”

– mondta a szakértő.

A Ngorongoro-kráter az észak-afrikai ország vezető turistalátványossága. Egy hatalmas vulkán felrobbanása és beomlása után keletkezett 2-3 millió évvel ezelőtt, mélysége 610 méter, területe 260 négyzetkilométer. A kráterpadlót többnyire füves- és erdős területek uralják. A kráter közepén szezonális sós tó van.

A statisztikák szerint a kráter 1968-ban 108 orrszarvú otthonául szolgált, ez a szám 1977-re erőteljesen lecsökkent, már csak 25 állat élt itt. Az 1990-es években nemzetközi szervezetek támogatásával kezdtek el intézkedni, hogy az állatok száma növekedjen.

Jól szaporodnak a rinocéroszok a Ngorongoro-kráterben
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top