+ Tudomány

Egész ágyúgolyó-depót találtak a szolnoki várban

Az ágyúgolyók egyenként mintegy 15 kilogrammosak, bowlinggolyó méretűek.

A Rákóczi-szabadságharc idejéből származó több mint negyven ágyúgolyót találtak a szolnoki Damjanich János Múzeum régészei pénteken a szolnoki vár feltárása során a Szolnoki Művésztelepen.

A régészek emellett egy 16. század közepén épített, eredetileg kétszintes kaszárnya feltárásán is dolgoznak  – mondta Kertész Róbert ásatásvezető régész.

Az ágyúgolyók egyenként mintegy 15 kilogrammosak, bowlinggolyó méretűek. Az ágyúgolyó-depó a kurucok által védett vár időszakához kapcsolódik. Azért is különleges leletről van szó, mert konkrét ostromhoz kapcsolódik és ritka, hogy egyszerre ilyen mennyiség kerüljön elő zárt rétegből. Az ágyúgolyó-depót egy vörös, égett omladékrétegben találták a felszíntől mintegy két méter mélyen.

Emellett zajlik egy 16. század közepén épített, a királyi végvár időszakához kapcsolódó, 25-ször 9,6 méteres, főként kőből faragott kaszárnya feltárása is. A törökök által is használt, eredetileg kétszintes, masszív épület 75-80 centiméter széles falai helyenként két méter magasan megmaradtak.

Jelenleg az alagsori rész feltárását végzik, a felső szint nem maradt meg. Az alagsorban a raktárak, a felső szinten a katonák szálláshelyei voltak. A szolnoki váron belül sánccal vették körbe az épületet – ez is bizonyítja, hogy fontos objektumról van szó.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top