+ művészet & politika

Tüntettek a tudományos élet függetlenségéért az MTA épülete előtt

Az esemény Facebook-oldalán azzal hívtak fel a véleménynyilvánításra, hogy az MTA büdzséjének nagy részének felhasználásáról innentől kezdve az újonnan létrejött Innovációs és Technológiai Minisztérium dönthet.

MTI Fotó: Mohai Balázs

A tudományos élet függetlensége mellett tüntetett a Momentum Mozgalom pénteken Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épülete előtt.

Az Álljunk ki a tudásért! címmel meghirdetett demonstráció néhány száz résztvevője előtt Cseh Katalin, az ellenzéki párt elnökségi tagja azt mondta, hogy a tudósoknál jobb helye van a pénznek, mint a kormánynál. A független intézmények egy megfelelően működő állam alapjait képezik.

Sok katasztrófafilm kezdődik úgy, hogy a tudósok mondanak valamit, a kormányok pedig nem hallgatnak rájuk – mondta Cseh Katalin. Őt erre emlékezteti a jelenlegi helyzet. Eddig az MTA rendelkezett a kutatóintézetek pénze felett, mostantól azonban a kabinet maga akar beosztani 28 milliárd forintot. Véleménye szerint ha hagyják működni a tudományt, csodákra képes.

Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetében dolgozó Szűcs Zoltán Gábor azt hangoztatta, hogy most a személyes kiállásnak van itt az ideje. Az Akadémia a megalapítása óta igazi nemzeti intézménnyé vált, amely mindig keményen dolgozott az ország megújulásáért, felemelkedéséért.

Felháborította a Figyelő támadása több kollégájával szemben. Az erősebbnek nincs mindig igaza, az erőszakkal szemben az igazság mellett kiállni néha nem csupán helyes, de egyenesen kötelesség – mondta Szűcs Zoltán Gábor.

Gyetvai Viktor diáktüntető úgy fogalmazott, hogy az MTA épülete magasabb, mint a kormány intelligenciája. Az Akadémia társadalomtudományi kutatásai nyilvánvalóvá tették például a szegénység okait, törvényszerűségeit.

Berg Dániel momentumos politikus azt mondta, hogy egy jól működő rendszerben a tudomány és a művészet külön áll a mindenkori hatalomtól.

Az esemény Facebook-oldalán azzal hívtak fel a véleménynyilvánításra, hogy az MTA büdzséjének nagy részének felhasználásáról innentől kezdve az újonnan létrejött Innovációs és Technológiai Minisztérium dönthet.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

 1. Kertész András szerint:

  Kutatási pénzek államosítása…?

  Álljon már meg a menet, Lovász úr!
  Rosszul tudom, hogy a MTA az adófizetők pénzéből működik? Rosszul tudom, hogy a saját bevételeit is az adófizetők pénzén számukra biztosított eszközökkel, az állam tulajdonában lévő ingatlanokban „állítja elő”? Rosszul tudom, hogy a kormányzat a felelős az adófizetők pénzének felhasználásáért?
  Rosszul tudom, hogy ha a kormányzat teljesíti az alkotmányos kötelezettségét, azzal még nem sérti a kutatás szabadságát?
  Rosszul tudom, hogy az intézmény neve MAGYAR Tudományos Akadémia, nem pedig LOVÁSZ Todományos Akadémia?

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top