+ Interjú

Bán Teodóra: A Budapesti Nyári Fesztivál mind a száz idei programja a szívemhez nőtt

Kivételesen gazdag évaddal ünnepli alapításának 80. évfordulóját as Margitszigeti Szabadtéri Színpad.

Száz sok műfajú produkció szabadtéren – Margit-sziget, Városmajori Szabadtéri Színpad

Kivételesen gazdag évaddal ünnepli alapításának 80. évfordulóját as Margitszigeti Szabadtéri Színpad. Az ország egyik legismertebb ilyen játszóhelye 1938-ban kezdte meg működését. Kezdetben csak prózai darabokat játszottak, néhány évig a nemzeti Színház sikeres produkcióit hozták el ide. De már a II. Világháború előtt megjelent az operett is a szigetb fái alatt.

1952 és 1962 között a Margit-sziget a Magyra Állami Operaház nyári játszóhelyeként működött. Ezek után az opera is gyakori műfajjá vált, a 80-as évek végétől pedig megjelent a rockopera és a musical is. Ugyanakkor kezdettől fogva gyakran tartottak itt koncerteket. 2003. óta Bán Teodóra és az általa vezetett Szabad Tér Színház szervezi a nyári programot. Néhány éve a Városmajori Szabadtéri Színpad is hozzájuk tartozik, úgyhogy mára két, kissé eltérő adottságú nyári színpadon szerveznek színházi programokat. Az idei évadról Bán Teodóra igazgatót kérdeztük.

– A margitszigeti különleges adottságú szabadtéri színpad. Milyen produkciók illenek ide?

– Valóban ez az ország egyik legimpozánsabb nyári játszóhelye, ráadásul idén fennállásának 80. évfordulóját ünnepeljük. A nagy múltú színpad születésnapi évada kivételes nyári élményeket tartogat a közönségnek. Történetéhez hűen a legnevesebb magyar és külföldi sztárok, világhírű társulatok közreműködésével kínál színvonalas kulturális programokat a budapestiek és a fővárosba látogató vendégek számára. Az idei évad egészen szeptember első hétvégéig tart. A legkülönfélébb műfajok közül választhatnak a kikapcsolódásra és minőségi szórakozásra vágyók. A gazdag repertoárban nagyszabású opera-, és operettbemutatók, látványos balettelőadások, klasszikus és könnyűzenei koncertek szerepelnek. Ez utóbbira példa, hogy augusztus 20-át Caramel fellépése köszönti. A nyarat pedig a Magyar Virtuózok Kamarazenekara által kísért, különleges hangszerelésben megszólaló Magna Cum Laude-dalok búcsúztatják.

– A fesztiválokon jelentős vonzerőt jelentenek a sztárok. Idén kiket hívtak?

– A széles választékból csak néhány példát sorolhatok. A The Great Gatsby neves nemzetközi balett-társulatok sztárszólistáival érkezik a Margitszigetre, augusztus elején pedig tavalyi hatalmas sikere után most A varázsfuvola című előadásával tér vissza a színpadra a világhírű Béjart Ballet Lausanne. Szintén kihagyhatatlan élményt tartogat a zenekedvelőknek az óriási repertoárral büszkélkedő hegedűvirtuóz, Ara Malikian első hazai fellépése. A világ egyik legkedveltebb basszbaritonja, az operavilág legvonzóbb sztárjai között is számon tartott Erwin Schrott, aki már Budapesten is többször nagy sikert aratott, szólókoncerttel készül a Margitszigetre. De ugyanígy kuriózumnak számít Jeff Mills Planets (Bolygók) című koncertje. A meghatározó jelentőségű techno DJ az Óbudai Danubia Zenekarral adja elő a Naprendszer bolygói által inspirált szimfonikus-elektronikus zeneművét.

– Két operaprodukció is lesz. Az egyiket, a Rigolettót idén Szegeden is játsszák. Nem jelentenek egymásnak konkurenciát? Nem egyeztetik a programjaikat?

– Nem volt szándékos a párhuzamosság, hiszen a Margitszigeten, ahol évente az operairodalom más-más remekét állítjuk színpadra, már több éve tervezzük a Rigoletto bemutatását. De nem bánjuk, hogy a szintén rendkívül népszerű Szegedi Szabadtéri Játékok műsorán is szerepel Giuseppe Verdi népszerű operája. Ugyanis nem azonos a két rendezvény közönsége. Szegeden például kevésbé jellemző a külföldi vendégek jelenléte, Budapesten viszont számottevő: a nézők több mint 30 százaléka külföldi. Erre a produkcióra hozzánk két nagy sztár érkezik: Rigolettónak Giuseppe Altomare, a herceg szerepére pedig Arturo Chacón-Cruz, aki korábban Placido Domingo Operália című versenyének a győztese volt 2005-ben. Mindketten felkapott vendégművészei a nagy nemzetközi színházaknak, Altomare Magyarországon most először lép föl.

– A Salome véres történet, a bemutató idején megbotránkoztatta a közönséget. Milyen előadásra számítsanak a nézők?

– Klasszikus rendezésű előadásra készülünk. Maga a hiteles történeten alapuló dráma persze hajmeresztő, de mi nem ezt a rémséget akarjuk színpadi eszközökkel kihangsúlyozni. Richard Strauss zenéjére helyezzük a hangsúlyt, a látványvilággal is ennek a hatását kívánjuk erősíteni.

– A Cirkuszhercegnő viszont felhőtlen szórakozást ígér. Az operett még ma is eladja magát?

– Hosszabb szünet után tér vissza a margitszigeti szabadtérre ez a világszerte közkedvelt műfaj, amelyben a magyar alkotók világhírre tettek szert. A Miskolci Nemzeti Színház művészeivel és a Fővárosi Nagycirkusz artistáival közösen létrehozott Cirkuszhercegnő az évad kiemelt bemutatója. Ilyen hiteles, valódi cirkuszi forgatagot idéző közegben soha nem mutatták még be Kálmán Imre népszerű nagyoperettjét.

– A Városmajori Szabadtéri Színpadon két filmadaptációt is előadnak: a Casablancát és A vád tanúját. A filmsiker garantálja a kasszasikert?

– Abszolút nagyobb sikere van az amúgy is népszerű műveknek, de nem ezért játsszuk a Casablancát balett formában. A Vád tanúja eleve színdarabnak íródott, de gyakori eset, hogy regényt vagy színpadi művet filmesítenek meg, és fordítva: a filmötlet is megjelenhet színházi térben. Ezek természetesen erősíthetik egymás hatását.

– Önnek melyik a kedvenc produkciója az idei nyárból?

– A legkoncentráltabb figyelmet a szervezőtől mindig a nagy premierek igénylik, mint amilyenek a már említett giga produkciók a szigeten, ugyanakkor a Városmajorban is négy új bemutatót tartunk, mint például a Bonnie és Clyde Broadway-sikert vagy a Group’N’Swing Száz év szerelem című koncert musicaljét. De nekem a Budapesti Nyári Fesztivál mind a száz idei, újdonságokkal, ritkaságokkal teli programja a szívemhez nőtt, mint kertésznek a maga nevelte növényei, az írónak az összes művei, a szülőnek a gyerekei. Mindegyik kedves nekem.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top