+ Jegyzet

Kulináris kalandozások egy hangversenyen?

A PannoniClub eseményein a zenekar étellel és itallal várja a vendégeket a Kodály Központban.

A Kodály Központ egyik csendes terme

Tizenöt éve lehetett, amikor Amszterdamban jártam, és egy Hollandiában élő barátomnak köszönhetően elmehettem a Van Gogh Múzeum egyik éjszakai programjára. Akkor még szokatlan volt, hogy babzsákfotelből néztük a festményeket, a múzeumtérben dj-k zenéltek, ettünk-ittunk a színészek és énekesek által tartott tárlatvezetések közben.

Minél egyedibb és személyre szabottabb élmény

– ez akár egy mobiltelefon szlogenje is lehetne, ma már azonban a kultúra területén is újabbnál újabb ötletekkel kell előrukkolniuk az intézményeknek, hogy megtartsák és bővítsék közönségüket. Társadalmi felelősségvállalástól a backstage túrán át a klubestekig, körbejártuk a legjellemzőbb lehetőségeket.

A legtöbb itthoni múzeumban is vannak hasonló rendezvények, elég csak a Magyar Nemzeti Galéria Múzeum+ elnevezésű programjára gondolnunk. Furcsa belegondolni, hogy a mai, elképesztően ingergazdag világunkban már nem elég csupán az, hogy megnézünk egy műalkotást, meghallgatunk egy koncertet vagy egy hangversenyt, hanem többre, és minél exkluzívabb élményre vágyunk. Emellett sokszor megjelenik a „valahova tartozás” érzése is: számos intézmény egyedi hűségprogrammal, pártolói tagsággal próbál közösséget formálni közönségéből.

A Pannon Filharmonikusok egyik legújabb kezdeményezése is a közösségformálásra és a közvetlen élményre helyezi a hangsúlyt. A szombat esti koncertekből álló Pannonicum-bérletsorozatukat a 2018/19-es évadtól ugyanis exkluzív, kizárólag a tagságot megvásárolt nézők számára elérhető klubestekkel egészítik ki. A PannoniClub eseményein a zenekar étellel és itallal várja a vendégeket, az adott koncert tematikáját kötetlenül megbeszélhetik a művészekkel, míg a koncertek előtt a klubtagok számára Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója tart zártkörű házbejárást a Kodály Központban.

A háttérmunkák helyszíne

És hogy mi a trend a tengerentúlon? A New York-i Metropolitan Opera pártoló tagsági programja például backstage túrát, egyedi hírleveleket, kedvezményeket, exkluzív HD-közvetítéseket és korlátlan hozzáférést kínál a MetTalks beszélgetéseihez, sőt nagyobb támogatás esetén a tagok a Belmont Roomban koccinthatnak az előadások szünetében, és a jelmezes főpróbákra is ellátogathatnak. Érdekesség, hogy a Sydney-i Operaházban a klubtagok megkapnak egy titkos telefonszámot, amelyen keresztül jegyet tudnak foglalni, s egyéb kérdéseikre is választ kaphatnak.

Van, ahol már a társadalmi felelősségvállalás is bekerül a pártolói tagság előnyei közé. A torontói Massey Hall pártolói tagjai a befizetett összeggel az intézmény oktatási programját, a „Share the Music”-ot támogatják, ami azoknak a diákoknak nyújt koncertlátogatási és műhelymunkában való részvételi lehetőséget, akik anyagi körülményeik miatt ezt nem tudnák finanszírozni.

Sok helyen külön kurzusokat tartanak a kommunikációs szakembereknek és kulturális menedzsereknek arról, miként lehet megszólítani és bevonni a közönséget, számos intézmény és szakmai szervezet pedig célzott kutatásokkal próbálja kideríteni, mire vágyik a néző. És ez nem is baj, mert így még inkább személyre szabott élményben lehet részük a kultúrafogyasztóknak.

Kulináris kalandozások egy hangversenyen?
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top