+ Építészet

Az örök Róma – a kereszténység és a kéjelgés fővárosa

Ki gondolta volna, hogy egy szótár letehetetlenül izgalmas lehet. Lukács András könyve önmagában is olyan, mint egy turisztikai attrakció, s ha sikerül Rómában lapozgatni, az maga a katarzis.

Lukács András: Róma /kulturális szótár – Corvina Kiadó, 2018 – 240 oldal, kartonált kötés – ISBN 978-963-1365-03-0

Szeretnéd úgy bejárni Rómát, hogy az ott felhalmozott kulturális értékek és történelmi csodák ne csak esztétikai és vizuális élményt nyújtsanak, hanem megmutassák azt a nagyobb összefüggést, ami miatt évszázadok óta tapossák utcáit a turisták?

Lukács András kulturális szótára pont megfelel ehhez! Akkor is, ha otthon ülve készülődsz vagy ábrándozol, s akkor is, ha kezedben a könyvvel az örök város utcáit járod. Utóbbi feladatának már csak azért is megfelel, mert a szerző – hihetetlen arányérzékről és önmérsékletről tanulságot téve – olyan könyvet készített, mely zsebben is kényelmesen lapulhat. (Bár nincs kétségünk, hogy igény esetén hosszan tudná még folytatni az érdekfeszítően izgalmas szócikkek sorát… míg be nem szakad az asztal.)

Míg a hagyományos útikönyvek általában a térkép vonalai mentén haladva kötik össze és mutatják meg – több-kevesebb sikerrel – a városok nevezetességeit, addig a szótár forma lehetőséget ad arra, hogy az abc-sorrendben elénk tett szócikkek – és a közéjük feszített utaláshálózat – segítségével tematikusan, az összefüggésekre utalva barangoljunk. A szócikkek között bolyongva, s kíváncsiságunkat követve bárhonnan eljuthatunk bárhová Rómán belül. Nincsenek korszakos vagy tematikus megkötések, az ókori város emlékei szervesen kapcsolódnak Mussolini vagy Fellini Rómájához, s akár a mai könnyűzenéig is elvezethetnek, hogy aztán felbukkanjunk a középkor valamely izgalmas időpontján.

A Róma / kulturális szótárban bolyongani kicsit olyan, mint Umberto Eco valamelyik regényének történeti szálát követni, vagy elveszni egy – pár éve még annyira divatos – szerepjáték-könyvben. Ráadásul a szerző nem dől be semmiféle prűd álszeméremnek, s a város történetét nem próbálja a „szent város” történetére redukálni.

Így kerül fel egy kulturális szótár lapjára a Speculum Mortis nevű black metal zenekar Borgia Orgia című 2013-as albuma:

cauda mundi latin kifejezés, magyar jelentése ’a világ farka’. A caput mundi elferdített változata ironikusan utal arra a XVI. századi Rómára, ahol a lakosság mintegy 10 %-át a kurtizánok tették ki, s amely így nem csak a keresztény világ fővárosának, hanem a prostitúció fővárosának is számított. Roma cauda mundi című szám is szerepel a Speculum Mortis nevű olasz black metal zenekar Borgia Orgia címet viselő, 2013-ban megjelent albumán.”

Kis nyomozással azt is feltárja a könyv, hogy hol található az obeliszk, mely ma is Mussolini dicsőségét hirdeti, de azt is megtudhatjuk, hogy minden út Rómába vezet-e. S ha igen/nem, akkor ezt hogy értették eleink?

Az örök Róma – a kereszténység és a kéjelgés fővárosa
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top