+ Film

Elhunyt a Fekete Macska bandája rendezője

A rendező egyebek között amellett szállt síkra, hogy a hollywoodi filmek bemutatóinak csökkentésével növeljék ez európai és ázsiai művészfilmek jelenlétét az oroszországi mozivásznakon.

Elhunyt 82 évesen Sztanyiszlav Govoruhin szovjet-orosz filmrendező – jelentette be Vjacseszlav Vologyin házelnök csütörtökön az orosz Állami Duma plenáris ülésén.

Govoruhint a magyar közönség a Vlagyimir Viszockij és Vlagyimir Konkin főszereplésével bemutatott A Fekete Macska bandája című sorozatról (1979) és a Vorosilov mesterlövésze (1999) című filmről ismerhette.

A szovjet korszakban főképp ifjúsági, bűnügyi és akciófilmeket rendező Govoruhin a peresztrojka idején a politika felé fordult és az Oroszországi Demokrata Párt szellemi holdudvarának egyik vezető képviselője lett.

1990-ben Moszkvában Nika-díjat nyert az Így nem lehet élni című, sokkoló dokumentumfilmjével, amely egyebek között a bűnözés, az elszegényedés és az alkoholizmus problémájával foglalkozott. 1992-ben interjúfilmet készített Alekszandr Szolzsenyicinnel.

Govoruhin 1993 óta volt parlamenti képviselő, 1996-tól egy ideig ő vezette az alsóház kulturális bizottságát. 2000-ben jelöltként indult az elnökválasztáson, 2012-ben pedig ő vezette Vlagyimir Putyin elnök kampánystábját a kormányzó Egységes Oroszország párt elnökségének tagjaként.

A rendező egyebek között amellett szállt síkra, hogy a hollywoodi filmek bemutatóinak csökkentésével növeljék ez európai és ázsiai művészfilmek jelenlétét az oroszországi mozivásznakon.

Sztanyiszlav Govoruhin hosszan tartó betegség után, a Moszkvához közeli Barviha szanatóriumában hunyt el. Putyin elnök részvétét fejezte ki a művész hozzátartozóinak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top