+ Zene

Különleges előadással zárul a Nemzeti Filharmonikusok évadzáró hangversenye

A 100 éve született Leonard Bernstein III. szimfóniáját J. F Kennedy meggyilkolt amerikai elnök emlékének ajánlotta.

Fotó @ MNF, Berényi Gyula

Óriási apparátussal és speciális, csak erre az alkalomra épített színpadtechnikával és exkluzív látványvilággal készülnek évadzáró hangversenyükre a Nemzeti Filharmonikusok június 21-én este 8 órakor a Dohány utcai Zsinagógában. Hamar Zsolt vezényletével elhangzik a 100 éve született Leonard Bernstein III. szimfóniája, amelyet J. F Kennedy meggyilkolt amerikai elnök emlékének ajánlott és a Magyarországon először hallható Darius Milhaud Ani Maamin műve.

Bernstein, bár karmesterként vált világhírűvé, örök becsű zeneművek alkotójaként is ismert.

„Azon kevés zeneszerzők egyike, aki képes volt szakmailag tökéletes, művészileg mindenféle megalkuvás nélküli, jövőbe tekintő irányt mutató, új, modern zenét írni. Azzal együtt, hogy ezek érthetőek, élményt adóak a hallhatók számára, teljesen egyedülálló, alig van hozzá hasonló.”

– mondja Hamar Zsolt az est karmestere.

A III. szimfónia alcíme „Kaddish”, egy zsidó imádság, amit általában halotti imaként ismernek, holott szövegében nem történik utalás a halálra. Valójában tehát nem is gyászdal, sokkal inkább Isten magasztalása, s mint ilyen, alapvető szerepet játszik a zsidó liturgiában.

„Azt, hogy valaki eltávozott, azt nem tudjuk visszacsinálni. Egyetlen dolgot tudunk tenni: elismerni azt, hogy minden Isten kezében van, és alávetjük magunkat az ő akaratának. Erről szól a Kaddish.”

– mondta dr. Frölich Róbert főrabbi.

Leonard Bernstein is az imádság e kettős jelentéskörére épít: arra, hogy a Kaddish nemcsak a holtakért mondott ima, de egyszersmind az élet ünneplése is. 1961-ben állt neki a mű komponálásának, s 1963 novemberében, a hangszerelésen végzett utolsó simítások közben érte az általa nagyra becsült J. F. Kennedy elleni merénylet híre, így a szimfóniát a meggyilkolt elnök emlékének ajánlotta.

Bernstein szimfóniája mellett egy alig ismert, de rendkívül izgalmas másik darab is megszólal, Darius Milhaud Ani Maamin („Hiszek”) kantátája. Az Ani Maamin Maimonidész, a középkor legnagyobb zsidó filozófusa, 13 hitágazata. Ő foglalta össze 13 pontban a zsidó vallás alapvető hittételeit. Milhaud a kantátát az Union of American Hebrew Congregations megrendelésére, a szervezet fennállásának 100. évfordulójára komponálta, Elie Wiesel szövegére.

Dohany Street Synagogue, Budapest, Hungary

A szövegkönyv állandóan, mintegy mániákusan visszatérő eleme a Maimonidész-hitvallás első két szava, amely a francia nyelvű szövegben gyakrabban hangzik el héberül, mint franciául: „Ani maamin”. A műben rövid kórus-, illetve vokális szólótételek váltakoznak prózában elmondott narrátor-szövegekkel, melyeknek szereplői Ábrahám, Izsák és Jákob, akik körbejárnak a világban, és Isten elé viszik a zsidók szenvedéseit. Ennek a feladatnak a teljesítése a Holokauszt idején nyomasztóvá, szinte elviselhetetlenné válik számukra; bűntudatot és tehetetlenséget éreznek a világban zajló szörnyűségek miatt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top