+ művészet & politika

6 nap alatt megbukott a spanyol kulturális miniszter

Máxim Huertának 366 ezer euró (117,5 millió forint) pénzbüntetést kellett fizetnie az adóhatóságnak 2006 és 2008 között elkövetett adócsalás miatt.

Bejelentette lemondását Máxim Huerta spanyol kulturális és sportminiszter szerdán Madridban, mindössze hat nappal beiktatása után.

Az El Confidencial internetes lap szerdán megjelent cikkében azt írta, hogy Máxim Huertának 366 ezer euró (117,5 millió forint) pénzbüntetést kellett fizetnie az adóhatóságnak 2006 és 2008 között elkövetett adócsalás miatt.

Az egykori televíziós újságíró és műsorvezető ezekben az években bevételeit nem személyi jövedelemadóként vallotta be, hanem Almaximo Profesionales de la Imagen nevű, egyszemélyes cégén keresztül, így alacsonyabb adókulccsal adózva – közölte az újság.

„Nem követtem el adócsalást”

– jelentette ki Máxim Huerta rendkívüli sajtótájékoztatóján, felidézve, hogy ez a gyakorlat azokban az években teljesen általános volt a spanyol közéletben, és „nem volt illegális”.

Mint mondta, az adóhatóság azonban úgy döntött, hogy visszamenőleg felülvizsgálja ezeket az ügyeket.

„Kétszer fizettem meg ezt a büntetést: először kifizettem, amit az adóhatóság kért tőlem visszamenőleg valamiért, ami nem volt illegális a maga idejében, és megfizetem most másodszor, itt, most”.

Véleménye szerint ügyével a Sánchez-kormány projektjét akarják aláásni, amelyet azonban nem engedhet meg, ezért mond le posztjáról, és mert meggyőződése, hogy szükség van az átláthatóságra.

A távozó miniszter délelőtt az Onda Cero című rádiónak nyilatkozott a témáról, lemondását akkor nem tartotta szükségesnek, az ügyet pedig lezártnak tekintette, mondván, hogy a bírságot megfizette és ezzel vállalta a felelősséget.

Lemondását a nap folyamán a konzervatív Néppárt (PP) és a baloldali Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) párt is követelte.

A spanyol sajtó felidézte Pedro Sánchez miniszterelnök egyik 2015-ben adott televíziós interjúját, amelyben arról beszélt, ha az ő kormányában elfordulna, hogy valaki kevesebb adót fizet, mint amennyit kell, az illetőnek már másnap távoznia kell posztjáról.

A megüresedett kulturális és sportminiszteri posztot a jövőben José Guirao Cabrera tölti be, aki 1994 és 2001 között a madridi Zsófia királyné Múzeumot irányította.

A miniszteri posztért a Fundación Montemadrid nevű alapítvány vezetését hagyja ott, amely több fővárosi kulturális központért is felel. A szakember emellett a madridi III. Károly-egyetemen oktatott kulturális menedzsmentet.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top