+ Természet

Rendőrök vigyáznak a kérészek táncára a Tiszán

kérészek

A kérészek már csak a Tiszán, illetve egy-két mellékfolyóján – főként a Körösökön – lelhetők fel.

A Tiszai Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság – a társhatóságokkal együttműködve – a szokásosnál sűrűbb járőrszolgálattal őrködik a kérészek biztonsága felett az idén korábban kezdődő tiszavirágzás idején. A tiszavirág (Palingenia longicauda) védett rovarfaj, természetvédelmi értéke egyedenként tízezer forint.

A rendőrkapitányság munkatársai – a természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és a halászati őrökkel közösen – folyamatosan és visszatérően ellenőrzik a területet – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság.

A kérészek már csak a Tiszán, illetve egy-két mellékfolyóján – főként a Körösökön – lelhetők fel.

A természet védelméről szóló törvény alapján tilos a védett állatfajok egyedének elpusztítása. Engedély szükséges a gyűjtéséhez, a befogásához, az elejtéséhez és a birtokban tartásához is – hívták fel a figyelmet.

A védett rovar egyedének elpusztítója szabálysértést követ el, 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Természetkárosítást is elkövethet, aki a rovarok telepét károsítja meg, vagy jelentős mennyiségű egyedet gyűjt.

Természetkárosítás miatt kell felelnie annak is, aki a rajzásba kisgéphajóval szándékosan belehajt, és megzavarja, elpusztítja a kérészeket – közölte a megyei rendőr-főkapitányság.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top