+ Életmód

Lovagi címet kapott egy volt prostituált a brit királynőtől

Catherine Healy tanítónő volt egy általános iskolában, mielőtt az 1980-as években prostituált lett.

A lovagi rang női megfelelőjének számító dame előnév viselésére jogosító rangra emeltek Új-Zélandon egy hajdani szexmunkást, aki sokat tett azért, hogy a társadalom teljes jogú tagjaként ismerjék el hazájában a prostituáltakat.

A 62 éves Catherine Healy neve II. Erzsébet brit uralkodó hétfőn közzétett új-zélandi születésnapi kitüntetési listáján szerepel. Az évi kétszeri – újévi és uralkodói születésnapi – listát a királynő hagyja jóvá a kormány javaslatára.

A hivatalos indoklás szerint a volt utcalány a közegészségügyet mozdította elő azzal, hogy elszántan kampányolt a prostitúció dekriminalizálásáért, amely végül meg is történt.

Healy 1987-ben megalapította az Új-zélandi Prostituáltak Kollektíváját (NZPC), a szexmunkások jogvédő csoportját, amely vezetése alatt – olvasható az indoklásban – „tisztelet övezte nemzetközi közegészségügyi szereplővé vált”.

A csoport a prostitúció legalizálásáért és a szexmunkások jogi helyzetének rendezéséért küzdött, és jelentős részben neki tulajdonítható, hogy 2003-ban legalizálták Új-Zélandon a bordélyházi és az utcai prostitúciót, valamint a szexmunkások ugyanolyan munkavállalói jogokat kaptak, mint bárki más.

Catherine Healy tanítónő volt egy általános iskolában, mielőtt az 1980-as években prostituált lett. Mint elmondta, akkoriban megdöbbentette a szexiparban foglalkoztatottak jogfosztottsága, ami különösen szembeötlő volt egy szakszervezetek által erősen védett pedagógus szemszögéből.

Az egykori szexmunkás azt mondta, soha nem gondolt ilyen magas kitüntetésre, inkább mindig arra számított, hogy egy reggel érte mennek letartóztatni. A kitüntetés a mentalitás változását jelzi Új-Zélandon, és azt üzeni a szexmunkásoknak, hogy nem kell szégyellniük magukat.

Healy szerint azonban van még tennivaló, a „szakma” még mindig nem mentes a megbélyegzéstől.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top