+ Képzőművészet

Megtalálták Szent Konstantin császár 38 centis mutatóujját

Szent Konstantin császár mutatóujja azon a metszeten is hiányzott, amelyet Deigo Revillas apát 1759-ben publikált.

Megtalálták a párizsi Louvre-ban a Nagy Konstantin (I. Constantinus) római császár (i.sz. 272-337) monumentális római bronzszobrának kezéről hiányzó mutatóujjat.

A Szent Konstantinként is emlegetett császár kolosszális bronzszobrának darabjait a római Capitoliumi Múzeumban őrzik, a töredékek az intézmény egyik fő attrakciói.

A Louvre-ban most felfedezték, hogy már 1863 óta az ő gyűjteményükben található a hiányzó, 38 centiméteres aranyozott bronz mutatóujj.

Az elveszett szobortöredékre Giampietro Campana (1808-1880) római bankár és műgyűjtő gyűjteményében bukkantak francia kutatók ókori bronzszobrok hegesztési technikáinak tanulmányozása közben. A Louvre III. Napóleon alatt jutott a 19. századi itáliai bankár gyűjteménye egy részének birtokába, a Campana-kollekciónak külön kiállítást szentelnek 2018 novembere és 2019 februárja között.

A római Capitoliumi Múzeum igazgatója, Claudio Parisi Presicce szerint az ujjat minden valószínűség szerint 1584-ben választották le a szobor többi részéről, akkor, amikor a földgömböt, amelyet Konstantin eredetileg a kezében tartott, egy kilométerkőre helyezték a Via Appián.

A császár mutatóujja azon a metszeten is hiányzott, amelyet Deigo Revillas apát 1759-ben publikált – mutatott rá a direktor.

A római múzeum azt fontolgatja, hogy a novemberben nyíló Campana-kiállításra kölcsönadja a császár kezét a mutatóujjal való újraegyesítést céljából, míg a Louvre azt tanulmányozza, milyen feltételekkel engedhetné meg, hogy a kezet és az ujjat együtt mutathassák be Rómában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top