+ Képzőművészet

Videóbeszélgetés a Talált pixelek című kiállításról

A két művész legújabb munkái a filozófus Vilhelm Flusser gondolatához kapcsolódnak, miszerint, ha egy várost vizionálunk, az általában házakból, egy nagy vásárteret körbebástyázó kisebb terekből áll, a távolban pedig egy domb emelkedik ki templommal.

Talált pixelek – Bp. Szabó György – Palotai Gábor, Ferenczy Múzeum, Barcsay Terem, 2018. május 13. – június 24., Kurátor: Kígyós Fruzsina

Az emberi fejlődés meghatározó princípiuma gondolataink vizuális megjelenítése, különféle jelek halmazának egységében. A digitális kommunikáció a kerék feltalálása óta talán a legnagyobb forradalmi vívmány, amely radikálisan megváltoztatja az embert. Ma mikroszkopikus vonallabirintusok halmazaiba koncentrálódik civilizációnk minden eredménye, s ezek a rend szépségét is magukban hordozzák.

Bp. Szabó György és Palotai Gábor munkásságát a digitális eszközök térnyerése és az ezekből fakadó inspiráció karakterizálja. A kiállító művészekre jellemző a rendszerelvűség, struktúrákban és sorozatokban való gondolkodás. Túl azon, hogy a két alkotó egyazon szellemi műhelyből indult, munkásságuk kiindulópontja is közös: a nagyvárosi léthez kapcsolódó terek, termékek és hálózatok tapasztalata. Míg Bp. Szabó György a nagyvárosokban fellelhető legkülönbözőbb ipari anyagokból, talált tárgyakból hoz létre alkotásokat, addig Palotai Gábor digitálisan, mértani pontossággal valósítja meg műtárgyait.

A két művész legújabb munkái a filozófus Vilhelm Flusser gondolatához kapcsolódnak, miszerint, ha egy várost vizionálunk, az általában házakból, egy nagy vásárteret körbebástyázó kisebb terekből áll, a távolban pedig egy domb emelkedik ki templommal. Amennyiben azonban rendelkezünk a szükséges képzelőerővel, hogy e városképet magunk előtt lássuk, feltűnő az egész kép „anyagtalansága”, nem ismerünk fel benne se házakat, se tereket, se templomokat, csak szövevényes, összefüggő hálózatokat. A hálózat szálai valójában információk, azaz képzetek, érzések. A szálak átmenetileg összecsomózódnak és megalkotják azt, amit „emberi szubjektumnak” nevezünk. S mivel nem csak a városok víziója bontható hálózatokra, nemcsak az atomok bonthatóak részecskékre, de minden mentális tényező ugyanígy tetszés szerint particionálható: a cselekvések „atomokra”, a döntések „decidemákra”, az észlelések „ingerekre”, az elképzelések „pixelekre” tagolhatóak.

Az alkotók legfrissebb műveikben a város és az emberi lét ezen pixeljeit mutatják be – a látvány mögötti láthatatlant.

Bp. Szabó György és Palotai Gábor a Magyar Iparművészeti Főiskola grafika szakán ismerte meg egymást. Bp. Szabó György (1953) nevével elsőként alternatív zenekarok számára készített plakátok tervezőjeként találkozhatott a közönség. A zene későbbi munkásságának is meghatározó elemévé vált. Grafikusi pályáját Los Angelesben folytatta, ahonnan 2005-ben visszaköltözött Budapestre, s azóta is képzőművészként dolgozik. Palotai Gábor (1956) az Iparművészeti Főiskola után a Royal Swedish Academy of Fine Arts hallgatója lett. Hamar nevet szerzett a svéd szcénában, ahol a skandináv grafika eredeti hangú, kiemelkedő alkotójaként tartják számon. Kimagasló szakmai munkássága mellett több svédországi design-iskola elismert vendégtanára. Tervezőgrafikai praxisa mellett a design és az art direction számos területén dolgozik. Munkásságát eddig 18 Red Dot Design Díjjal ismerték el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top