+ művészet & politika

Az ukrán filmrendező és az elítélt főszerkesztő túszcseréjére reagált a Kreml

A rendezőt terrorcselekmény előkészítéséért ítélte 20 év fegyházra a bíróság.

peszkov és putyin
Keresés a weben

Senki sem kezdeményezte az Oroszországban terrorizmus vádjával elítélt, éhségsztrájkot folytató Oleh Szencov ukrán filmrendező és az Ukrajnában hazaárulással vádolt Kirill Visinszkij, a RIA Novosztyi Ukraina hírportál főszerkesztőjének kicserélését – jelentette ki kedden Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Moszkvai tájékoztatóján Peszkov közölte, hogy személy szerint nincs tudomása ilyen kezdeményezésről. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy Szencovról Vlagyimir Putyin orosz elnök az Emmanuel Macron francia államfővel múlt csütörtökön közösen megtartott szentpétervári sajtótájékoztatóján kijelentette: a rendező terrorcselekmény előkészítéséért ítélte el a bíróság. Macron közölte, hogy figyelemmel kíséri a rendező sorsát.

Peszkov szerint Visinszkijt újságírói szakmai tevékenysége miatt vádolták meg Ukrajnában hazaárulással. A szóvivő ugyanakkor nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy egy ilyen cserét kinek kellene kezdeményeznie.

Az orosz észak-kaukázusi körzeti katonai bíróság Oleh Szencovot 20 évi fegyházbüntetésre ítélte. A verdikt indoklása szerint a rendező terrorcsoportot szervezett az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten. Ennek tagjai 2014 tavaszán felgyújtották a Krími Orosz Közösség és az Oroszországban kormányzó Egységes Oroszország párt szimferopoli irodáját. Szencov tagadta bűnösségét.

A büntetését Rosztov-na-Donuban töltő Szencov május 14-én határidő nélküli éhségsztrájkot kezdett azzal a követeléssel, hogy engedjék szabadon az Oroszországban fogva 64 ukrán “politikai elítéltet”. Önmagának nem kért szabadulást. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat hétfőn közölte, hogy az elítélt – akinek állapota kielégítő – “támogató terápiában” részesül.

“Az elítélttel rendszeres elbeszélgetések folynak azokról a negatív következményekről, amelyek a szervezetben huzamos éhezés esetén fellépnek”.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) május 15-én indított eljárást a Ria Novosztyi Ukraina munkatársai ellen és vette őrizetbe kettős, ukrán-orosz állampolgársággal rendelkező Visinszkijt, akit két nappal később hazaárulással vádoltak meg, amely miatt 15 évi szabadságvesztést szabhatnak ki rá. Az ukrán főügyész szerint az újságíró fizetségért ukránellenes támadásokat hajtott végre a két ország “dezinformációs háborújában”.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden Minszkben kijelentette, hogy Moszkva nem hoz ellenlépéseket az Oroszországban dolgozó ukrán újságírókkal szemben, bár Ukrajnában gyakorlatilag az összes orosz tömegtájékoztatási eszközt betiltották, az orosz újságírókat pedig kiutasítják, vagy be sem engedik be az országba.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top