+ Irodalom

Nagy gáz van az irodalmi Nobel-díj körül

A botrányok nyomán különböző okokból az akadémia hat tagja jelentette be, hogy visszavonul a testület munkájától.

Ha nem áll helyre a Svéd Akadémiába vetett bizalom, akkor elhalaszthatják az irodalmi Nobel-díj 2019. évi átadását is – mondta pénteken Lars Heikensten, a Nobel-alapítvány igazgatója a svéd rádiónak adott interjújában.

A Svéd Akadémia május 4-én jelentette be, hogy idén nem ítélik oda az irodalmi Nobel-díjat, mert megrendült a közbizalom a szexuális zaklatási és összeférhetetlenségi botrányba keveredett testület iránt, amelynek munkáját a tagok jó része bojkottálja.

Lars Heikensten, aki igazgatóként a Nobel-díjak „tekintélyéért” felelős, közölte, hogy 2019-et illetően sem fogalmaztak meg határidőt a díj átadására. Az alapítvány úgy döntött, hogy

„akkor ítélik oda a díjat, amikor a bizalom az akadémiában helyreáll”.

Megjegyezte, vannak intézmények, amelyek szívesen lépnének az akadémia helyébe az irodalmi Nobel-díjas kiválasztását illetően.

„Számos javaslatot kaptunk alternatív intézményektől a díj odaítéléséről, sokan hajlanának rá”

– mondta Lars Heikensten.

Az 1786 óta működő Svéd Akadémiát alapjaiban rázta meg, hogy Katarina Frostenson költőt, a 18 tagú testület egyik tagját és francia férjét, Jean-Claude Arnault-t súlyos vádak érték. A fotós férjet azzal vádolják, hogy számos nőt molesztált, továbbá köze van a Nobel-díjasok nevének idő előtti kiszivárogtatásához, a költőnő pedig eltitkolta, hogy érdekeltsége van egy feladatával összeegyeztethetetlen vállalkozásban. Arnault tagadja a szexuális zaklatással és a szivárogtatással kapcsolatos vádakat. A botrányok nyomán különböző okokból az akadémia hat tagja jelentette be, hogy visszavonul a testület munkájától.

Heikensten közölte: a bizottság tagjainak mérlegelniük kell, hogy maradnak vagy lemondanak, hasznára vannak-e a Nobel-díjnak.

A héten Sara Danius, az akadémia volt vezetője, aki a botrány miatt mondott le, felvetette, hogy a testület megmentése érdekében az összes bizottsági tagnak távoznia kellene.

„Véleményem szerint az összes akadémiai tagnak le kellene mondania, és egy külső testületnek kellene kineveznie az új tagokat”

– mondta az SVT svéd rádiónak nyilatkozva.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Patai Laszló szerint:

    „Nagy gáz van az irodalmi Nobel-díj körül” Komolyan ilyen címmel ad hírt az MTI? Nagy gáz van? De lazák lettünk már.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top